Miodownik z owocami

4.5 (187 ocen)

Jesienią miodownik zawsze gości na naszym stole. Ciasto jest najsmaczniejsze na drugi, trzeci dzień po upieczeniu.

Składniki:

  • Ciasto miodowe: 3,5 szkl.mąki pszennej
    300 g margaryny Palma z Murzynkiem
    2/3 szkl.cukru
    1 jajko
    3 łyżki ciepłego miodu
    1,5 łyżeczki sody

    Masa: 3 szkl.mleka
    300 g margaryny Palma z Murzynkiem
    1 szkl.cukru pudru
    8 łyżek kaszy manny
    sok z połowy cytryny

    Ponadto: 1 paczka biszkoptów (200g)
    puszka ananasa (565g)
    mała puszka papai (425g)
    3 kostki gorzkiej czekolady


Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Miodownik z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki na ciasto 1. Ciasto miodowe: składniki ciasta posiekać i zagnieść. Jeden płat ciasta przełożyć do blaszki o wymiarach 25x37. Piec przez 15 minut w temp.180 st.Drugi płat ciasta upiec w ten sam sposób.
  • 2. Masa: na gotujące mleko wsypać kaszę, ugotować. Margarynę utrzeć z cukrem. Dodawać po łyżce ostudzonej kaszy. Wlać sok z cytryny.
  • 3. Ananasy i papaje osączyć, ananasa przekroić na pół, papaje w kostkę.
  • 4. Jeden płat ciasta posmarować masą. Ułożyć biszkopty nasączone sokiem z owoców z puszki. Posmarować masą,
  • 5. Na wierzchu ułożyć ananasy, przykryć drugim płatem ciasta. Rozsmarować pozostałą masę i ułożyć resztę owoców.
  • 6. Dowolnie udekorować i posypać tartą czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować