Miodownik z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Mąkę przesiać z sodą, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto.
Foremkami do ciasteczek wykroić potrzebne do dekoracji: 8 gwiazdek, 8 choinek oraz 3 większe gwiazdki, upiec. Pozostałe ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na placek wielkości dna tortownicy o średnicy 26cm i upiec 3 placki każdy oddzielnie na papierze do pieczenia. Na czwarty placek wylać usmażone na złoty kolor orzechy z margaryną miodem i cukrem następnie upiec. Piec ok. 12-15 min w temp. 180°C
2.Mleko zagotować z cukrem waniliowym, gdy zacznie wrzeć dodać kaszkę manną energicznie mieszając, aby nie powstały grudki. Gotować na małym ogniu przez kilka minut następnie wystudzić. Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem dodając po łyżce zimnej kaszy manny, sok z cytryny oraz uprażone na suchej patelni i zmielone płatki migdałowe.
3.Ostudzone placki przekładać na przemian konfiturą porzeczkowa i masą ( trochę masy pozostawić do dekoracji). Ostatnim plackiem jest ten upieczony z orzechami. Tak samo przełożyć 3 większe gwiazdki. Udekorować ciasto, przyklejając na boki(za pomocą masy) na przemian gwiazdki i choinki , na środku miodownika ułożyć gwiazdę.
Porady
Miodownik najlepiej smakuje na drugi dzień, więc lepiej upiec go dzień wcześniej.
Komentarze