Ostatni tegoroczny pomysł na święta Bożego Narodzenia, zapraszam:)
Składniki:
Ciasto miodowe:
150 g mąki krupczatki
20 g miodu płynnego
15 g cukru brzozowego
1 jajko
½ łyżeczki sody
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki cynamonu
20 g jogurtu maturalnego 0%
Masa chałwowa:
40 g kaszy manny
200 ml mleka 1,5%
100 ml wody
15 g cukru brzozowego
35 g chałwy domowej- przepis na chalwę tutaj: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/gwiezdne-ciasteczka-z-domowa-chalwa-4
3 łyżeczki żelatyny
250 g serka naturalnego homogenizowanego 0%
Dekoracja:
5 g czekolady gorzkiej
Miodownik z masą chałwową bez tłuszczu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto miodowe:
Do miski wsypać mąkę, dodać sodę i proszek do pieczenia, wymieszać. Dodać miód i cukier brzozowy i cynamon. Ponownie zamieszać. Wbić jajko, dodać jogurt i wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto powinno dobrze „odchodzić” od dłoni. Następnie rozwałkować na prostokąt 30*20 cm. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st, około 8-10 minut ( po ośmiu zajrzeć do piekarnika i ocenić stan zrumienienia). Wyjąć z piekarnika, zostawić do całkowitego ostygnięcia.
2.Masa chałwowa:
Do rondelka wlać mleko, wodę, zamieszać. Wsypać cukier brzozowy oraz kaszę mannę i postawić na ogniu. Doprowadzić do zagotowania. Gotować około 2-3 minuty, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia i wrzucić do środka pokruszoną chałwę. Dokładnie wymieszać i zostawić do całkowitego ostygnięcia.
Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach wody, rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali. Połączyć z serkiem homogenizowanym , tak aby nie było grudek. Serek wymieszać z masą grysikową.
3.Wykonanie:
Ciasto podzielić na trzy płaty o szerokości 10 cm. Ułożyć pierwszy ( najlepiej w keksówe lub małej formie) wyłożyć 1/3 masy. Czynność powtórzyć do wykorzystania składników, ostatnią warstwą powinna być masa. Czekoladę roztopić i udekorować wierzch ciasta. Wstawić na kilka godzin do lodówki .
Komentarze