MIODOWNIK Z MASĄ CHAŁWOWĄ BEZ TŁUSZCZU

0 (0 ocen)

Ostatni tegoroczny pomysł na święta Bożego Narodzenia, zapraszam:)

Składniki:

  • Ciasto miodowe:
    150 g mąki krupczatki
    20 g miodu płynnego
    15 g cukru brzozowego
    1 jajko
    ½ łyżeczki sody
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    ½ łyżeczki cynamonu
    20 g jogurtu maturalnego 0%
    Masa chałwowa:
    40 g kaszy manny
    200 ml mleka 1,5%
    100 ml wody
    15 g cukru brzozowego
    35 g chałwy domowej- przepis na chalwę tutaj: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/gwiezdne-ciasteczka-z-domowa-chalwa-4
    3 łyżeczki żelatyny
    250 g serka naturalnego homogenizowanego 0%
    Dekoracja:
    5 g czekolady gorzkiej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Miodownik Desery

Miodownik z masą chałwową bez tłuszczu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto miodowe:
    Do miski wsypać mąkę, dodać sodę i proszek do pieczenia, wymieszać. Dodać miód i cukier brzozowy i cynamon. Ponownie zamieszać. Wbić jajko, dodać jogurt i wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto powinno dobrze „odchodzić” od dłoni. Następnie rozwałkować na prostokąt 30*20 cm. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st, około 8-10 minut ( po ośmiu zajrzeć do piekarnika i ocenić stan zrumienienia). Wyjąć z piekarnika, zostawić do całkowitego ostygnięcia.
  • 2. Masa chałwowa:
    Do rondelka wlać mleko, wodę, zamieszać. Wsypać cukier brzozowy oraz kaszę mannę i postawić na ogniu. Doprowadzić do zagotowania. Gotować około 2-3 minuty, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia i wrzucić do środka pokruszoną chałwę. Dokładnie wymieszać i zostawić do całkowitego ostygnięcia.
    Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach wody, rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali. Połączyć z serkiem homogenizowanym , tak aby nie było grudek. Serek wymieszać z masą grysikową.
  • 3. Wykonanie:
    Ciasto podzielić na trzy płaty o szerokości 10 cm. Ułożyć pierwszy ( najlepiej w keksówe lub małej formie) wyłożyć 1/3 masy. Czynność powtórzyć do wykorzystania składników, ostatnią warstwą powinna być masa. Czekoladę roztopić i udekorować wierzch ciasta. Wstawić na kilka godzin do lodówki .

Porady

100 g to 160 kcal

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chałwa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

5 (179 ocen)

Zdobywca nagrody

Miodownik z masą chałwową

4.5 (189 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Chałwowy puszek

To może cię zainteresować