Miodownik z manna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto miodowe:
Mąkę, margarynę miód, cukier, sodę oraz jajka zagnieść na jednolitą masę. Ciasto podzielić na 4 części. Każdy placek piec kolejno w blasze o wymiarach 35x24 cm. w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni ok. 15-20 minut.
2.Masa:
Mleko z cukrem zagotować. Gdy zacznie wrzeć dodać kaszę mannę cały czas mieszając a by nie powstały grudki. Gotować na małym ogniu około 3 minut. Pozostawić do wystygnięcia.
Po wystygnięciu dodać miękkie masło i utrzeć na puszystą masę. Podzielić na dwie części.
3.Polewa:
W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier puder i mleko. Gdy cukier się rozpuści zdejmujemy z ognia, dodajemy kakao, energicznie mieszamy. Po przestudzeniu polewa jest gotowa.
4.Do formy przełożyć pierwszy placek rozsmarować jedną część masy, na to drugi placek posmarować powidłami śliwkowymi. Na powidła 3 placek i drugą część masy i ponownie placek. Na wierzch polać polewą i posypać posiekanymi orzechami.
5.Ciasto położyć w chłodnym miejscu, aż placki zmiękną.
Porady
Najlepiej zrobić ciasto 2 dni wcześniej. Najsmaczniejsze jest na 2- 3 dzień.
Komentarze