Miodownik z kajmakowym serem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciasto piekę od lat,moja rodzina go uwielbia,zawsze szybko znika ze stołu.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • na ciasto:
    600 g maki pszennej
    3/4 szklanki cukru
    2 jajka
    2 żółtka
    200 g masła
    3 łyżki mleka
    3 łyżki miodu
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    1 łyżka przyprawy do piernika
    na polewę orzechową:
    125 g margaryny
    2 łyżki cukru
    2 łyżki miodu
    200 g posiekanych orzechów włoskich
    na masę serową:
    700 g mielonego białego sera
    2 jajka
    3/4 szklanki cukru
    150 g masła
    1/3 szklanki mleka
    3 łyżki maki ziemniaczanej
    puszka masy krówkowej(460 g)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Miodownik Desery Ciasto

Miodownik z kajmakowym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Foremka 25x30cm
    przygotować ciasto:
    Przesianą mąkę połączyć z sodą,dodać zimne masło i posiekać,następnie dodać cukier,rozmącone jajka i żółtka,miód i przyprawę do piernika i zagnieść gładkie ciasto.Ciasto podzielić na dwie części,rozwałkować i wyłożyć na osobna blaszkę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą.
  • 2. przygotować polewę:
    W rondelku roztopić masło,dodać cukier,miód,orzechy,zagotować i wylać na jeden z placków,obydwa placki upiec w temperaturze 180 stopni każdy po 30 minut,ostudzić.
  • 3. przygotować masę serową:
    Margarynę i cukier rozpuścić dodać ser,jajka i cały czas mieszając zagotować, następnie wlać mleko wymieszane z mąką ziemniaczaną i jeszcze raz zagotować,zdjąć z ognia dodać masę krówką i dokładnie wymieszać.
    Lekko przestudzoną masę wylać na jeden zimny placek,przykryć plackiem z orzechami,odstawić w chłodne miejsce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować