Miodownik z kajmakowym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Foremka 25x30cm
przygotować ciasto:
Przesianą mąkę połączyć z sodą,dodać zimne masło i posiekać,następnie dodać cukier,rozmącone jajka i żółtka,miód i przyprawę do piernika i zagnieść gładkie ciasto.Ciasto podzielić na dwie części,rozwałkować i wyłożyć na osobna blaszkę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą.
2.przygotować polewę:
W rondelku roztopić masło,dodać cukier,miód,orzechy,zagotować i wylać na jeden z placków,obydwa placki upiec w temperaturze 180 stopni każdy po 30 minut,ostudzić.
3.przygotować masę serową:
Margarynę i cukier rozpuścić dodać ser,jajka i cały czas mieszając zagotować, następnie wlać mleko wymieszane z mąką ziemniaczaną i jeszcze raz zagotować,zdjąć z ognia dodać masę krówką i dokładnie wymieszać.
Lekko przestudzoną masę wylać na jeden zimny placek,przykryć plackiem z orzechami,odstawić w chłodne miejsce.
Komentarze