Miodownik z kajmakiem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie ciasta:
1. Ciasto szybko i energicznie zagnieść, podzielić na trzy części, każdy placek piec osobno w 175 C przez 10 minut.
Na trzecią część ciasta, która będzie na samej górze, proszę przygotować masę z orzechów, trzeci placek pieczemy razem przygotowanymi orzechami.
Wykonanie polewy orzechowej:
1. Masło rozpuszczamy z miodem i mieszamy z drobno pokrojonymi orzechami, gotowa masę wykładamy na trzecie ciasto i pieczemy razem przez 10-12 minut w 175 C.
2. Foremki do pieczenia dobrze jest wyłożyć papierem do pieczenia, gdyż ciasto jest bardzo delikatne i trzeba uważać przy wyciąganiu, aby się nie pokruszyło. Ciasto możemy upiec 2 dni wcześniej i przekładać w dniu następnym, aby zdążyło zmięknąć.
Kajmak:
Kajmak można kupić gotowy w puszce, ale można zrobić samemu w 10-15 minut i jest go wystarczająco dużo, aby przełożyć nim miodownik na dwóch poziomach.
Kajmak domowy:
1. Na patelni rozpuszczamy cukier, karmelizujemy go. Do gotującego się karmelu dojemy łyżkę masła i wlewamy słodką śmietankę małymi porcjami. Mieszamy i rozpuszczamy bardzo dokładnie.
2. Patelnie odstawiamy na bok i dokładamy czekoladę, rozpuszczamy ją z resztą składników. Kajmak jest już gotowy, gdy zacznie stygnąć, to zacznie się zagęszczać.
3. Wystudzonym kajmakiem przekładamy ciasto w dwóch poziomach, dodatkowo na górny placek przygotowujemy masę z kaszy manny.
Masa z kaszy manny:
1. Z mleka, cukru, wanilii i kaszy manny gotujemy budyń. Do wystudzonego budyniu dodajemy masło i dokładnie miksujemy. Gotową masą przekładamy ciasto.
Porady
Przełożenie ciasta:
Ciasto miodowe - kajmak - ciasto miodowe - kajmak - masa budyniowa - ciasto miodowe z warstwą orzechów.
Komentarze