Miodownik z kajmakiem czekoladowym

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Mam dziś dla Was przepis, na najlepszy miodownik pod słońcem.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Składniki na ciasto:

    1,5 szklanki mąki
    20 dag masła
    1/2 szklanki cukru
    1/2 szklanki miodu
    2 jaja
    2 łyżeczki sody

    Masa orzechowa:

    40 dag orzechów włoskich
    5 dag masła
    4 łyżki cukru
    3 łyżki miodu

    Kajmak:
    Składniki:

    12 dag cukru kryształu
    250 ml śmietany 30-36 %
    10 dag czekolady
    1 łyżka masła

    Masa z kaszy manny:

    2 szklanki mleka
    1/2 szklanka kaszy manny
    15 dag masła
    3 łyżki cukru
    cukier lub esencja waniliowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Miodownik Desery Kajmak

Miodownik z kajmakiem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie ciasta:
    1. Ciasto szybko i energicznie zagnieść, podzielić na trzy części, każdy placek piec osobno w 175 C przez 10 minut.
    Na trzecią część ciasta, która będzie na samej górze, proszę przygotować masę z orzechów, trzeci placek pieczemy razem przygotowanymi orzechami.



    Wykonanie polewy orzechowej:
    1. Masło rozpuszczamy z miodem i mieszamy z drobno pokrojonymi orzechami, gotowa masę wykładamy na trzecie ciasto i pieczemy razem przez 10-12 minut w 175 C.

    2. Foremki do pieczenia dobrze jest wyłożyć papierem do pieczenia, gdyż ciasto jest bardzo delikatne i trzeba uważać przy wyciąganiu, aby się nie pokruszyło. Ciasto możemy upiec 2 dni wcześniej i przekładać w dniu następnym, aby zdążyło zmięknąć.



    Kajmak:

    Kajmak można kupić gotowy w puszce, ale można zrobić samemu w 10-15 minut i jest go wystarczająco dużo, aby przełożyć nim miodownik na dwóch poziomach.

    Kajmak domowy:

    1. Na patelni rozpuszczamy cukier, karmelizujemy go. Do gotującego się karmelu dojemy łyżkę masła i wlewamy słodką śmietankę małymi porcjami. Mieszamy i rozpuszczamy bardzo dokładnie.

    2. Patelnie odstawiamy na bok i dokładamy czekoladę, rozpuszczamy ją z resztą składników. Kajmak jest już gotowy, gdy zacznie stygnąć, to zacznie się zagęszczać.

    3. Wystudzonym kajmakiem przekładamy ciasto w dwóch poziomach, dodatkowo na górny placek przygotowujemy masę z kaszy manny.


    Masa z kaszy manny:


    1. Z mleka, cukru, wanilii i kaszy manny gotujemy budyń. Do wystudzonego budyniu dodajemy masło i dokładnie miksujemy. Gotową masą przekładamy ciasto.

Porady

Przełożenie ciasta: Ciasto miodowe - kajmak - ciasto miodowe - kajmak - masa budyniowa - ciasto miodowe z warstwą orzechów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Miód Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować