Miodownik ,,z dziś na jutro'' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, stopniowo dodawać cukier a następnie żółtka. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać miód, mąkę wymieszaną z sodą i amoniakiem, schłodzoną margarynę i śmietanę. Dokładnie połączyć składniki i ciasto wstawić na noc do lodówki. Na drugi dzień ciasto podzielić na 3 części i do jednej dodać łyżkę kakao. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (tylko spód) i piec w temp. 170 stopni 8-10 minut. Pieczemy 3 placki.
2.Masa zasmażkowa: masło rozpuścić, dodać mąkę i energicznie mieszać cały czas podgrzewając. Stopniowo wlewać zimne mleko. Mieszać aż powstanie gładki i gęsty krem. Masło o temperaturze pokojowej utrzeć na puch, stopniowo dodawać cukier puder i zimną masę. Na koniec dodać aromat cytrynowy.
Komentarze