MIODOWNIK tradycyjny z dodatkiem prawdziwej wanilii i cytryny - DWA RODZAJE KREMU

4.99 (168 ocen)

  • 2 godz. 40 min
  • Dla 10 osób

Dwa rodzaje kremów powodują istna eksplozje smaków. Chrupiąca orzechowa skorupka nadaje słodycz, natomiast powidła lekkiej kwaskowości. Raz zasmakujesz mojego miodownika i będziesz chcieć go zawsze na swoim stole. NIEBO W GĘBIE ! Pyszne ciasto, które króluje na moim świątecznym stole od wielu lat.

  • 2 godz. 40 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    • 2 szklanki maki krupczatki
    • 1,5 + 0,5 szklanki maki tortowej
    • 1 łyżeczka sody
    • 2 łyżki mleka
    • 4 żółtka
    • 6-7 łyżek cukru
    • 3 łyżki miodu
    • 259 g margaryny
    Masa orzechowa:
    • 300 g orzechów włoskich posiekanych
    • 100 g cukru
    • 100 g masła
    • 2 łyżki miodu
    Krem grysikowy:
    • ½ l mleka
    • 4 kopiaste łyżki kaszy manny
    • ¾ szklanki cukru pudru
    • 1 cukier waniliowy
    • 200g margaryny
    Masa budyniowa:
    • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru
    • 250g masła
    • 100g cukru
    • 400ml mleka
    • Sok z połowy cytryny
    • Pół laski wanilii

    • 2 duże łyżki powideł
Wystaw ocenę:

4.99 (168 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Miodownik tradycyjny z dodatkiem prawdziwej wanilii i cytryny - dwa rodzaje kremu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki miodownika 1. Przygotuj wszystkie składniki, nie zapomnij o margarynie.
  • mąka z margaryną PALMA 2. Mąkę krupczatkę plus 1,5 szklanki mąki tortowej wymieszać i dodać do nich pokrojoną w kotkę margarynę. Całość posiekać.
  • jakja z cukrem 3. Żółtka ubić z cukrem na puszysta i gęstą masę, , dodać do nich miód i jeszcze chwilkę ubić
  • mieszamy składniki cista 4. W 1 łyżce mleka rozpuścić sodę i dodać do mąki z margaryną, wraz z ubitymi żółtkami. Szybko wymieszać razem.
  • zarabamy cisto 5. Posypując delikatnie mąką, uformować wałek ciasta, który należy podzielić na trzy równe części.
  • owijamy cisto 6. Owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce. ok 1 h
  • masa orzechowa 7. Smażymy składniki masy orzechowej około 3-4 minuty.
  • wałkujemy ciasto 8. Schłodzone ciasto rozwałkować na prostokąt posypując mąką. Należy użyć formy o wymiarach 24x36cm
  • przekładamy 9. Można rozwałkować je na folii spożywczej, ponieważ później łatwiej będzie je przełożyć formy
  • wyrównujemy 10. Ciasto ułożyć na dnie formy wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Wystające skrawki odciąć i wypełnić nimi luki.
  • nakuwamy ciasto 11. Lekko ponakłuwać widelcem i piec ok. 10-13 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni – termoobieg. W ten sposób upiec 2 placki i wystudzić.
  • wykładamy masę ochechową 12. Na trzeci placek rozsmarować ciepłą masę orzechową i piec w ten sam sposób.
  • gotowe placki 13. Gotowe placki dobrze wystudzić i pozostawić w reklamówce na noc.
  • krem grysikowy 14. Mleko z cukrem i cukrem waniliowym zagotować. Gdy zacznie wrzeć dodać kaszę manną. Intensywnie mieszać, by nie powstały grudki. Gotować na małym ogni przez 3 minuty.
  • marmolada 15. Rozsmarowujemy dużą łyżkę marmolady na cieście.
  • przełozyc krem na ciasto 16. Następnie dodać podzieloną na kawałki margarynę i dobrze rozmieszać. Jeszcze ciepły krem wyłożyć na ciasto.
  • krem budyniowy 17. Ugotować budyń według przepisu na opakowania tylko w 400ml mleka z dodatkiem cukru i ziaren wanilii.
  • masło z cukrem 18. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń i sok z cytryny.
  • masa budyniowa 19. Ma mase grysikowa kładziemy kolejny placek, smarujemy go łyżka marmolady i wykładamy mase budyniową
  • gotowy placek MIODOWNIK 20. Na sama górę przekładamy placek z orzechami.
  • Smacznego 21. Ciasto odstawić na 2-3 dni w chłodne miejsce, po to, aby ciasto wystarczająco zmiękło, a smak nabrał charakteru. SMACZNEGO !!!

Porady

Jeśli nie lubisz orzechów lub masz na nie uczulenie, trzeci placek upiecz tak samo jak 2 poprzednie, a wierzch polej czekoladą lub masą kajmakową. Wymiary brytfanny: 24x36cm ilość porcji : ok 25 temperatura pieczenia:180*C Całkowity czas pieczenia : 30-39 min trzeba doliczyć czas 1 dnia aby placek odpoczął po upieczenia, a następnie 2-3 dni po przełożeniu kremem ( ogólny czas przygotowania ciasta to ok 3-5 dni )

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Kasza manna Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować