Puszysty Miodownik, który zawsze sie udaje

4.48 (154 ocen)

  • 2 godz.

Miodownik jest dla mnie szczególnym ciastem , kojarzacym sie przede wszystkim ze świętami Bożego Narodzenia, ciepłem oraz miła atmosferą w gronie rodzinnym.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na ciasto:

    4 szklanki mąki
    3/4 szklanki cukru
    4 łyżki miodu
    2 jajka
    1 kostka margaryny "PALMA Z MURZYNKIEM"
    2 płaskie łyżeczki sody

    Składniki na masę:

    8 łyżek grysiku
    1 litr mleka
    2 cukry waniliowe
    1i1/2 szklanki cukru
    1 kostka margaryny "PALMA Z MURZYNKIEM"
    1 słoiczek powideł śliwkowych

Wystaw ocenę:

4.48 (154 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Puszysty miodownik, który zawsze sie udaje - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie ciasta:
    Wszystkie składniki razem zagnieść i podzielić na 4 placki. Rozwałkować i upiec na blasze (24x42cm) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na złoty kolor.
  • 2. Wykonanie masy:
    Do gotującego się mleka wsypać grysik i cukry waniliowe. Mieszając gotować, aż grysik zgęstnieje - odstawić do wystudzenia. Utrzeć 1 kostkę margaryny Palma z cukrem. Dodawać ostudzony grysik po 1 łyżce, dalej ucierając.
  • 3. Pierwszy placek posmarować powidłami śliwkowymi. Następne przełożyć masą grysikową. Wierzch posmarować też cienko masą, Wierzch przyozdobić wiórkami kokosowymi.

Porady

Wierzch udekorować można również posiekanymi orzechami. Ciasto smakuje najlepiej po 2 dniach… jak przejdzie aromatem miodu. Niestety lub stety u niektórych nie zdoła przetrawać w całości nawet jednego dnia… :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować