Miodownik mojej Mamy

5 (140 ocen)

  • 2 godz.

Przepis stary jak świat, ale mimo upływu lat nadal tak samo smakuje!Pierwszy raz przygotowywałam go z Mamą na bal karnawałowy jakieś 20 lat temu!. Zakochałam się w nim i od tej pory co najmniej raz do w roku gości na naszym stole! Aksamitny, z miodową nutą i co najważniejsze nigdy nie opada! :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki kruche ciasto:
    3 szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    2 jaja
    ½ kostki margaryny
    2 łyżki miodu
    2 łyżki mleka
    1 łyżeczka sody

    Masa serowa:
    70 dag twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
    2/3 kostki masła, w temperaturze pokojowej
    2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
    4 duże jajka
    1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
    2/3 szklanki mleka
    16 g cukru wanilinowego

    Polewa:
    2 kopiate łyżki kakao
    8 łyżeczek cukru
    4 łyżeczki zimnej wody
    2 łyżeczki masła


Wystaw ocenę:

5 (140 ocen)

Miodownik mojej mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruche placki:Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Z ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut. Podzielić na 3 równe części. Pierwszą część ciasta rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok 0,5 cm. Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia foremki,ponakłuwać widelcem i piec w temperaturze 180ºC przez około 25 minut lub do zezłocenia. Po upieczeniu ciasto przełożyć na kratkę i w taki sam sposób upiec 2 pozostałe placki. Wystudzić.
  • 2. Masa serowa:Ser, masło, jajka, cukier i cukier wanilinowy umieścić w głębokim garnku i mieszając podgrzewać na małym ogniu. Gdy składniki się połączą i masa będzie gorąca cały czas mieszając wlać budyń rozpuszczony w mleku. Doprowadzić do wrzenia( na powierzchni pokażą się pęcherzyki powietrza) -NIE GOTOWAĆ!
  • 3. Polewa:Wszystkie składniki polewy umieścić w garnuszku i na małym ogniu podgrzewać, cały czas mieszając do rozpuszczenia się i powstania jednolitej polewy. Zdjąć z ognia i od razu polać nią sernik
  • 4. Jeden z wcześniej upieczonych placków włożyć do foremki, na niego wylać połowę masy serowej i przykryć drugim kruchym plackiem. Następnie wylać pozostałą część masy serowej i przykryć ostatnim plackiem. pozostawić ciasto do całkowitego wystygnięcia. Wystudzone ciasto polać polewą czekoladową. Sernik schłodzić przez 12 h (całą noc) w lodówce. Najlepszy po 24 godzinach w lodówce!

Porady

Ja użyłam prostokątnej foremki 30 cmx23 może tez być tortownica o średnicy 26cm

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować