Miodownik królewski

4.5 (161 ocen)

  • 3 godz.

Ciasto, które od wielu lat występuje na naszym świątecznym stole i roznosi wspaniały zapach miodu po całym domu.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Na 9 cienkich blatów ciasta:
    - 450g mąki
    - 200g cukru
    - 5 łyżek płynnego miodu
    - 1 łyżeczka sody
    - 2 małe jajka
    - 300g margaryny Palmy z Murzynkiem

    Na krem budyniowy:
    - 0,5l mleka
    - 0,3 szklanki cukru
    - 2 łyżki miodu
    - 150g margaryny Palma z Murzynkiem
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    - 1 łyżka mąki pszennej

    Dodatkowo:
    - 1 dżem śliwkowy lub z czarnej porzeczki
    - gorzka czekolada
    - puszka masy kajmakowej
    - dowolne bakalie
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Miodownik królewski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 9 równych części. Każdą część rozwałkować i wykroić z niej okrąg o średnicy ok. 20cm używając np. talerza. Piec blaty ok. 10 minut w 180 stopniach. Pozostawić do wystudzenia.
  • 2. Z podanej ilości mleka odlać pół szklanki. Pozostałą część zagotować z cukrem, miodem i margaryną. Do mleka w szklance wsypać mąki i dokładnie wymieszać, a następnie wlać do gotującego się mleka. Gotować kilka minut ciągle mieszając, aby nie powstały grudki. Krem odstawić do wystudzenia.
  • 3. Przekładać blaty w kolejności:
    blat - dżem - blat - krem - blat - dżem - blat itd. Następnie ostrożnie obciążyć ciasto ciężkim przedmiotem, np. książką i zostawić w zimnym miejscu na 1-2 godziny. Po tym czasie roztopić czekoladę i oblać nią górę ciasta. Boki wysmarować masą kajmakową i udekorować dowolnymi bakaliami. Odstawić do lodówki. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować