Miodownik królewski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 9 równych części. Każdą część rozwałkować i wykroić z niej okrąg o średnicy ok. 20cm używając np. talerza. Piec blaty ok. 10 minut w 180 stopniach. Pozostawić do wystudzenia.
2.Z podanej ilości mleka odlać pół szklanki. Pozostałą część zagotować z cukrem, miodem i margaryną. Do mleka w szklance wsypać mąki i dokładnie wymieszać, a następnie wlać do gotującego się mleka. Gotować kilka minut ciągle mieszając, aby nie powstały grudki. Krem odstawić do wystudzenia.
3.Przekładać blaty w kolejności:
blat - dżem - blat - krem - blat - dżem - blat itd. Następnie ostrożnie obciążyć ciasto ciężkim przedmiotem, np. książką i zostawić w zimnym miejscu na 1-2 godziny. Po tym czasie roztopić czekoladę i oblać nią górę ciasta. Boki wysmarować masą kajmakową i udekorować dowolnymi bakaliami. Odstawić do lodówki. Smacznego
Komentarze