Miodownik Babci Marysi

0 (0 ocen)

Pyszne połączenie miodowego ciasta i karmelowej masy

Składniki:

  • 3 jajka
    3/4 szklanki cukru pudru
    1/2 szklanki miodu
    1 szklanka gęstej śmietany
    2,5 szklanki mąki
    2 łyżeczki cynamonu
    1 łyżeczka sody
    5 łyżek oleju

    krem:
    1 kostka masła
    1 puszka kajmaku
    1 kieliszek spirytusu

    do nasączenia:
    3/4 szklanki mocnej kawy + kieliszek spirytusu

Miodownik babci marysi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Całe jajka ubić z cukrem, a następnie dodać miód i śmietanę, połączyć, dodać mąkę z sodą i cynamonem oraz olej i wymieszać łyżką. Masę wylać na blaszkę o wymiarach 20x30 cm, wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35 minut. Piec do "suchego patyczka". Ciasto wystudzić i przekroić na 3 blaty.
  • 2. Masło utrzeć na puch i połączyć z kajmakiem, na końcu dodać spirytus. Ciasto nasączyć i przełożyć kremem. Udekorować polewą Wstawić do lodówki, żeby stężało.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy