Miodownik

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

W Święta Bożego Narodzenia nie może zabraknąć miodowych ciast, tradycyjną wersję miodownika wzbogaciłam dodatkiem masy orzechowej, którą posmarowałam wierzch ciasta. Lekko słona masa z kawałkami orzechów świetnie się komponuje w tym zestawieniu. Koniecznie musicie spróbować.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • CIASTO:
    60 dag mąki
    20 dag cukru
    10 dag masła
    10 dag płynnego miodu
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1/2 proszku do pieczenia
    2 jajka
    11 łyżeczek mleka
    KREM:
    1 kostka masła
    15 dag cukru pudru
    1/2 l mleka
    5 płaskich łyżek kaszy manny
    2 łyżki cukru
    zapach migdałowy
    Dodatkowo:
    masa orzechowa
    kilka kostek gorzkiej czekolady
    mocna herbata do nasączenia blatów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Miodownik

Miodownik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO: Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy suche składniki, mieszamy, robimy dołek, dokładamy masło pokrojone w kostkę oraz mokre składniki. Zarabiamy. Dzielimy na 3 części, rozwałkowujemy. Układamy w formie wyłożonej pergaminem (23x38cm). Każdą część pieczemy ok. 20 min. w temp. 180 stopni.
    KREM: Mleko i cukier zagotowujemy. Do gotującego mleka dodajemy rozrobioną mannę, gotujemy na małym ogniu aż zgęstnieje. Studzimy. Ucieramy masło z cukrem pudrem, dodajemy wystudzoną mannę oraz aromat.
    Blaty ciasta nasączamy herbatą, przekładamy kremem. Wierzch smarujemy masą orzechową, robimy esy-floresy rozpuszczoną czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza manna Masa orzechowa Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować