Ciasto Miodownik

0 (0 ocen)

  • 60 min

Odkąd pamiętam przepis na to ciasto znajduje sie w moim notesie.Słodkie,mięciutkie ciasto,które przez dodanie powideł śliwkowych tworzy wyjatkowy smak.Czy ktoś sie oprze-napewnonie ....

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    -4jajka
    -szkl cukru
    -kostka margaryny
    -6łyzek miodu-ja daje sztuczny
    -500g mąki
    -2 łyżeczki sody oczyszczonej

    Masa grysikowa:
    -pół litra mleka
    -6łyzek cukru(wszystko zależy jak ma byc masa słodka)
    -8łyzek grysiku
    -2 masła


    Dodatki:
    -2 słoiczki powideł
    -gorzka czekolada
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto miodownik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Blaszka 23/37.
    Margarynę,miód wkładamy do garnka i roztapiamy.Jajka miksujemy z cukrem,po czym dodajemy make wymieszaną z soda i miksujemy dalej.Dolewamy roztopioną margarynę z miodem.Całość dzielimy na 3 placki i pieczemy ok 25 min w temp 180stopni.
  • 2. Z podanych składników gotujemy grysik.Do utartego masła dodajemy zimny grysik.
  • 3. Składanie ciasta:
    Pierwszy miodownik posmarować powidłami i wyłożyć masa.Na to położyć drugi miodownik i znów czynność powtórzyć.Gdy zostanie położony trzeci miodownik znów smarujemy powidłami,następnie reszta masy i całość polewamy roztopiona czekoladą.

Porady

Ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować