1.Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj masło i lekko posiekaj, następnie wbij jajka, dodaj cukier puder, miód sodę i przyprawę do piernika. Zagnieć ciasto i podziel na dwie części. Każdą rozwałkuj na cienkie placki i upiecz w rozgrzanym do 170C piekarniku przez ok 25-30min.
2.masa 1:W garnku zagotować mleko. W misce utrzęć na białą masę żółtko z cukrem, dodać odrobinę mleka i dokładnie rozmieszać. Kiedy mleko zacznie już kipieć wlej przygotowaną masę jajeczną i wsyp kaszę manną. Całość gotuj na małym ogniu, aż do zgęstnięcia. Wystudzić.W misce utrzyj margarynę i dodawaj po trochu masę z kaszy mannej.Dosyp odrobinkę kakao,mieszaj,aby masa była tylko delikatnie kremowa
3.3 szkl mleka, cukry waniliowe i 0,5 szkl cukru pudru zagotować. Zółtka utrzeć z pozostałym cukrem, mąką i 0,5 szkl mleka, następnie wlac na gotujące mleko. krem wystudzic. masło z margaryną utrzeć, dodawać po lyżce wystudzonego kremu i ucierać na puszystą masę.
4.Połozyć jeden placek,na to cienko posmarować masą 1,wyłozyć całą masę budyniową(2),na to masę 1 cienko,przykryć drugim plackiem.Wierzch posmarować marmoladą(ja użyłam porzeczkowej) i starkować herbatniki.
Porady
Ciasto możemy zwierzchu również posmarować masa z kaszą manną.Posypać orzechami,mozna też udekorować owocami sezonowymi
Komentarze