Miodownik z budyniową masą

  • wyświetlono: 2504 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Pyszne ciasto miodowe dla lubiących słodkości. Miód, orzechy, masa budyniowa i powidła doskonale się łączą tworząc niepowtarzalny smak.

_20181108_164053
  • 90min

Składniki

Ciasto miodowe:

500g mąki pszennej
200g margaryny
200g cukru pudru
2 jajka
2 łyżki miodu
2 łyżki mleka
1 łyżka sody oczyszczonej

Masa orzechowa:

200g posiekanych orzechów włoskich
100g cukru
120g margaryny
2 łyżki miodu

Masa budyniowa:

1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru
250g masła
100g cukru pudru (lub zwykły)
400ml mleka

Dodatkowo:

ok. 400g powideł śliwkowych

Sposób przygotowania przepisu:

Miodownik z budyniową masą

  • 1. Mąkę wymieszać z sodą. Dodać margarynę i całość posiekać nożem. Dodać cukier i jajka. Mleko i mód przełożyć do garnuszka, podgrzać mieszając, aż miód się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia. Dodać do reszty składników i zagnieść ciasto. (Można również włożyć do miski: mąkę, pokrojoną na kawałki margarynę, cukier puder, jajka, sodę i ostudzony miód z mlekiem i zagnieść ciasto robotem kuchennym używając haka do zagniatania ciasta).
    Ciasto podzielić na 3 części.
    Spód formy o wymiarach ok. 35x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia i wykleić 1 częścią ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku około 15 min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
    W ten sam sposób upiec drugi placek. Pozostawić do ostygnięcia.
    3 część ciasta wykleić w formie i odstawić na bok. (Jeszcze nie pieczemy!)
  • 2. Przygotować masę orzechową. Margarynę roztopić z miodem i cukrem. Dodać posiekane orzechy i smażyć na małym ogniu ok. 5min. Gorącą masę wyłożyć na trzecie, surowe ciasto. Całość piec w nagrzanym piekarniku około 15 min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  • 3. Przygotować masę budyniową. Ugotować budyń według przepisu na opakowania tylko w 400ml mleka i z dodatkiem 100g cukru pudru. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń.
  • 4. Do formy przełożyć pierwszy placek (bez orzechów). Rozsmarować połowę powideł, a na powidłach połowę masy budyniowej. Przykryć drugim plackiem (bez orzechów) i ponownie posmarować drugą połową powideł i masy. Przykryć plackiem z orzechami.
    Ciasto pozostawić w chłodnym miejscu, aż placki zmiękną. Ciasto może zmięknąć już po 24godz, a może to trwać do 3 dni.
    Gdy ciasto będzie już miękkie, przechowywać w lodówce.

Porady

Najlepiej smakuje na naturalnym miodzie.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycie

Komentarze

Podobne przepisy

Miodownik z masą grysikową i powidłem

Dodane przez: wiktorkowa

Miodownik z masą grysikową

Pyszne i delikatne ciasto na każdą...

Jabłecznik z masą budyniową

Dodane przez: SLONCE

Jabłecznik z masą budyniową

Ciasto z jabłkami i masą budyniową...

Miodownik z masą grysikową

Dodane przez: mzka

Miodownik z masą grysikową

Ulubione ciasto mojej córeczki...

pączki z masą budyniową

Dodane przez: iziona

Pączki z masą budyniową

Przepis na ciasto jest bardzo uniwersalny,...

miodownik inaczej..

Dodane przez: Bożena Z.

Miodownik inaczej... z masą jabłkową.

Sezon na jabłka trwa w najlepsze!polecam...

image-0ni9tjk

Dodane przez: Magster

MIODOWNIK Z MASĄ GRYSIKOWĄ

Ciasto na każdą okazję, przygotowałam...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE