Torcik miodowy

5 (164 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 3 godz.

ciasto idealne na święta bożego narodzenia ale nie tylko

  • 3 godz.

Składniki:

  • ciasto:
    3 szklanki mąki
    pół szklanki cukru
    4 łyżki miodu płynnego
    pół kostki margaryny
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 jajka

    krem:
    2 szklanki mleka
    łyżka mąki pszennej
    łyżka mąki ziemniaczanej
    łyżka cukru waniliowego
    250 g masła
    niepełna szklanka cukru pudru

    polewa:
    2 łyżki mleka
    4 łyżki cukru
    2 łyżki kakao
    50 g (1/4) masła

    dodatki:
    orzechy włoskie
    płatki migdałów
Wystaw ocenę:

5 (164 ocen)

Zobacz również:

Miodownik Desery

Torcik miodowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. szystkie składniki na ciasto włożyć do miski i zagnieść ze sobą, ciasto powinno być trochę lepkie.
    Ciasto podzielić na 4 równe części - po około 200 g.
    Dno tortownicy o średnicy 21 cm wysmarować tłuszczem i posypać mąką.
    Rozwałkować pierwszą część ciasta na tortownicy lub wylepić ciastem dno ręcznie.
    Piec przez 15 minut w temp. 180 st.C. aż się stanie lekko brązowe.
    Wyjąć ostrożnie z blaszki gotowe ciasto - będzie lekko miękkie, ale stwardnieje po chwili, dobrze jest wyjmować ciasto przy użyciu szerokiej i płaskie łopatki.
    Czynność powtórzyć z kolejnymi 3 blatami.
    Zostawić blaty do ostudzenia.
    Przygotować krem wlewając jedną szklankę mleka do rondla i podgrzewać.
    Drugą szklankę mleka wymieszać z mąką pszenną, ziemniaczaną i cukrem waniliowym.
    Dodać zawartość drugiej szklanki do rondla i podgrzewać, mieszając aż masa zgęstnieje.
    Zostawić do ostudzenia.
    Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, a następnie dodawać po łyżce masy budyniowej ciągle miksując.
    Gotową masą przełożyć blaty miodownika - kremu nie kładziemy na ostatnią górną warstwę, tam będzie polewa.
    Dobrze jest zostawić ciasto przełożone kremem na noc w lodówce.
    Przygotować polewę wkładając wszystkie składniki do rondelka, podgrzewać aż całość się połączy ze sobą.
    Wylać polewę na wierzch ciasta i od razu ozdobić orzechami i płatkami migdałów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_02-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

5 (148 ocen)

Miodowy keksiak

To może cię zainteresować