Miodownik

0 (0 ocen)

bardzo smaczne ciasto , najlepsze na drugi dzień . miodownik jest miękki ciastom palce lizać

Składniki:

  • 30 dag mąki
    1 jajko
    1 łyżeczka sody
    2 łyżki miodu
    1/2 kostki margaryny
    1/2 szklanki cukru
    2 łyżki mleka

    Ciasto biszkoptowe

    3 jajka
    3 łyżki mąki
    3 łyżki cukru
    3 łyżki wody



    Masa

    1/2 litra mleka
    1 łyżka mąki pszennej z czubkiem
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1/2 szklanki cukru
    2 cukry waniliowe
    1 masło

Miodownik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przepis na ciasto miodowe:
    Połączyć wszystkie składniki i zrobić 2 placki. Piec każdy oddzielnie po 15 minut w 170 stopniach C.



    Przepis na ciasto biszkoptowe:
    Jajka, mąkę, cukier i wodę utrzeć na gładką masę. Piec 25 - 30 minut w 180 stopniach C.

    Przepis na masę:
    Zagotować mleko, masło i cukier. Dodać rozrobioną mlekiem mąkę.
    Gorącą masą polać ciasto. Ciasto miodowe / masa / biszkopt / masa / ciasto miodowe. Można posypać cukrem pudrem.

Komentarze

Podobne przepisy