Miodownik

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Słodka przekąska idealna do kawy

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    -4 szklanki maki
    -2 łyżeczki sody
    -12 łyżek cukru
    -25 dag margaryny Palma z Murzynkiem
    -2 jajka
    -5 łyżek miodu sztucznego

    Krem I :
    -500 m mleka
    -4 łyżeczki cukru waniliowego
    -1 łyżka mąki pszennej
    - 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    - 25 dag margaryny Palma z Murzynkiem
    -100 g cukru pudru
    -sok z 1/2 cytryny

    Krem II :
    -1 puszka mleka zagęszczonego
    -1 łyżka miodu
    -13 dag margaryny Palma z Murzynkiem
    -60 dag śmietany kremówki 30 %

    DEKORACJA
    -Orzechy do posypania na wierzch.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Miodownik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • skłądniki na ciasto 1. Ze składników podanych w składzie ciasta zagnieść ciasto rękoma.
  • upieczone ciasto 2. Ciasto podzielić na 3 części ,rozwałkować cienko i piec około 10 minut w 170 stopniach-do czasu aż się ładnie zarumieni. Piec na blaszce o wymiarach 32 cm x 21 cm.
  • krem I 3. Krem I :
    Połowę mleka podgrzewamy ,a drugą połowę ta przeznaczoną na krem mieszamy z mąką i mąką ziemniaczaną, cukrem waniliowym i dodać do mleka w rondlu. Nie przerywać mieszania do czasu aż zgęstnieje. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać sok z polówki cytryny, powoli dodawać po 1 łyżce wystudzonego budyniu i zmiksować.
  • krem krówka 4. Krem II :
    Do garnka wrzucić masło, roztopić je, następnie dodać miód, wlać skondensowane mleko doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez około 5-6 minut-nie przerywać mieszania gdyż szybko przywrze. Następnie ostudzić co jakiś czas mieszając-powinno zgęstnieć i zrobić się toffi. Śmietanę ubić, połączyć z toffi dodając porcjami delikatnie mieszać.
  • przekładanie ciasta 5. Na upieczone wcześniej ciasto położyć krem biały nr I a na niego krem toffi nr 2 i tak na przemian. Toffi polać na wierzch i posypać orzechami włoskimi.
  • gotowe ciasto 6. Wstawić do lodówki na 24 h.

Porady

Zamiast toffi na wierzch można polać również polewę czekoladową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.98 (168 ocen)

miodownik

To może cię zainteresować