Miodownik

5 (181 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Cudownie wilgotne pachnące miodem ciasto.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    4 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    4 jajka
    2 żółtka
    3 łyżki śmietany
    5 łyżek miodu naturalnego
    łyżka sody oczyszczonej
    1/2 kostki masła
    szczypta soli
    Krem:
    1 l mleka
    12 łyżek jasnej kaszki orkiszowej
    4 żółtka
    1 szklanka cukru
    200 g masła
    cukier waniliowy
    300 ml słoiczek dżemu winogronowego
    Do posypania:
    starta czekolada
Wystaw ocenę:

5 (181 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Miodownik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Składniki na ciasto mieszamy i wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą część ciasta pieczemy osobno w temperaturze 180°C 10 - 15 minut.

    Krem:
    Żółtka rozmieszać trzepaczką dodać cukier, kaszkę i mleko. Ciągle mieszając ugotować budyń. Zimny orkiszowy budyń zmiksować z masłem na puszysty krem.

    Przełożenie:
    Każdy placek posmarować dżemem i kremem, następnie położyć jeden na drugim. Ostatni placek posypujemy na wierzchu startą czekoladą.
    Odstawiamy w chłodne miejsce, by ciasto skruszało.

Porady

Dżem można wybrać o innym smaku. Ciasto jest najsmaczniejsze na drugi dzień, gdy "naciągnie" smakiem i skruszeje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować