Miodownik

  • wyświetlono: 333 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 1

Cudownie wilgotne pachnące miodem ciasto.

  • 20 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

Ciasto:
4 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
4 jajka
2 żółtka
3 łyżki śmietany
5 łyżek miodu naturalnego
łyżka sody oczyszczonej
1/2 kostki masła
szczypta soli
Krem:
1 l mleka
12 łyżek jasnej kaszki orkiszowej
4 żółtka
1 szklanka cukru
200 g masła
cukier waniliowy
300 ml słoiczek dżemu winogronowego
Do posypania:
starta czekolada

Sposób przygotowania przepisu:

Miodownik

  • 1. Ciasto:
    Składniki na ciasto mieszamy i wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą część ciasta pieczemy osobno w temperaturze 180°C 10 - 15 minut.

    Krem:
    Żółtka rozmieszać trzepaczką dodać cukier, kaszkę i mleko. Ciągle mieszając ugotować budyń. Zimny orkiszowy budyń zmiksować z masłem na puszysty krem.

    Przełożenie:
    Każdy placek posmarować dżemem i kremem, następnie położyć jeden na drugim. Ostatni placek posypujemy na wierzchu startą czekoladą.
    Odstawiamy w chłodne miejsce, by ciasto skruszało.

Porady

Dżem można wybrać o innym smaku. Ciasto jest najsmaczniejsze na drugi dzień, gdy "naciągnie" smakiem i skruszeje.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

miód

Komentarze

Podobne przepisy

ciasto miodownik

Dodane przez: aneta_mich

ciasto miodownik

Moja osobista wariacja na miodownik...

Miodownik  z kremem orzechowym

Dodane przez: juchab

Miodownik z kremem orzechowym

Miodownik dla Mężusia, a orzeszki...

Miodownik Latte

Dodane przez: 2milutka

Miodownik "Latte"

Miodowe kruche blaty, jasna masa...

Najlepszy miodownik

Dodane przez: martynaprzewlocka

Najlepszy miodownik

Pyszne ciasto z kremem, czarną...

Miodownik cytrynowo-orzechowy

Dodane przez: 2milutka

Miodownik cytrynowo-orzechowy

Przepyszny świąteczny miodownik...

Kajmakowy miodownik z orzechami

Dodane przez: Mniam1

Kajmakowy miodownik z orzechami

Miodowe blaty kruchego ciasta przełożone...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE