Miodowiec z serem z pomarańczową nutą

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Kiedy go zrobiłem, każdy z domowników zachwycał się :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    25 dag masła
    15 dag miodu
    4 szklanki mąki
    1 szklanka cukru pudru
    2 jajek
    1 lyżeczka sody oczyszczonej
    cukier waniliowy
    Budyń:
    1 opakowanie budyniu śmietankowego bądź waniliowego
    30 g masła
    1/2 szklanki mleka
    1 szklanka cukru pudru
    4 jajka
    1 kg sera
    20 dag margaryny
    kandyzowana skórka z pomarańczy
    Dodatkowo:
    polewa czekoladowa
    wiórki kokosowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Miodownik Desery

Miodowiec z serem z pomarańczową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Roztop w rondlu masło z miodem i odstaw, aby masa odstygła.
    Dodaj pozostałe składniki i wszystko razem ugnieść, podziel na 3 równe części i wstaw na trochę do lodówki. Później wszystkie części rozwałkuj i piec 15 minut w 180 stopniach. Ostudź ciasto.
  • 2. Przygotuj masę serową. Budyń rozpuść w połowie szklanki mleka. Zmielony ser połącz z jajkami, cukrem. Dodaj rozpuszczony budyń i krótko miksuj.
  • 3. Margarynę roztop, dodaj zmiksowane składniki i mieszając doprowadź do wrzenia, gotuj przez 10 minut, przy końcu dodaj skórkę z pomarańczy. Wszystko przestudź.
  • 4. Na jedno ciasto wylej połowę masy, przykryj drugim blatem, wylej drugą połowę masy i przykryj kolejnym blatem. Udekoruj roztopioną czekoladą i wiórkami lub jak tam chcesz :D

Porady

Ciasto po wałkowaniu dosyć źle się przenosi, więc najlepiej odrazu wałkować na papierze do pieczenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Miód

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować