Miodowiec z budyniem

4.5 (147 ocen)

  • 60 min

Gdy upiekłam go na chrzciny synka, moja kuzynka nie mogła przestać go jeść:)

  • 60 min

Składniki:

  • Forma 25x36 cm

    Ciasto miodowe:
    2,5 szkl. mąki,
    1 szkl. cukru,
    250 g margaryny,
    3 jaja,
    3 łyżeczki miodu,
    3 łyżeczki mleka,
    2 łyżeczki sody,

    Masa:
    2 szkl. mleka,
    0,5s zkl. cukru,
    200 g masła,
    po 1 łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej.
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Miodownik Desery

Miodowiec z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka, rozpuszczoną margarynę, cukier utrzeć, dodać mąkę i resztę składników i mieszać na jednolitą masę. Podzielić masę na pół i upiec dwa ciasta. Piec około 15 min.
  • 2. Pół szklanki mleka odlać, a resztę zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Na gotujące mleko wlać rozprowadzone mąki w połowie szklanki mleka i mieszać do ugotowania budyniu. Ostudzony budyń utrzeć z masłem.
  • 3. Ciasta przekładamy budyniem i polewamy polewą.

Porady

Do ugotowania budyniu można dodać po 2 łyżki mąk, bo gdy ugotowałam go w takiej proporcji jak w przepisie budyń był zbyt rzadki. Można polać polewą własnej roboty. Polecam przepis: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/polewa-kakaowa-2

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować