Miodowe z masą serową i prażonymi jabłkami

4.5 (177 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Kalorie warte grzechu:D

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto:
    60 dag mąki
    250g margaryny Palmy z murzynkiem
    1 szkl cukru pudru
    3 jajka
    4 łyżki miodu
    Łyżeczka proszku do pieczenia
    Cukier waniliowy

    Masa serowa:
    1 kg sera z wiaderka
    3 żółtka
    3/4szkl cukru
    0,5 kostki masła
    Cukier waniliowy
    3/4 szkl mleka
    2 budynie waniliowe
    2 łyżki mąki ziemniaczanej

    Masa jabłkowa:
    1,2 kg jabłek
    2 galaretki o dowolnym smaku
    Cukier

    Masa czekoladowo – śmietanowa:
    150ml śmietany 30%
    1 czekolada gorzka lub mleczna
    Śnieżka
    Kakao do oprószenia ciasta
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Miodowe z masą serową i prażonymi jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:Zarobić ciasto z podanych składników. Podzielić na 3 części. Upiec osobno na złoty kolor.
  • 2. Masa serowa:Masło stopić w rondelku, dołożyć do niego ser, żółtka, cukry i podgrzewać do momentu zagotowania. W mleku rozmieszać budynie z mąką i wlać do gotującego się sera. Gotować ok 2 minut do zgęstnienia. Gorącą masę przelać na pierwszy placek i przykryć drugim plackiem.
  • 3. Masa jabłkowa:Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Włożyć do rondelka jeśli jabłka mają mało soku to podlać niewielką ilością wody i uprażyć. Pod koniec wsypać suche galaretki mieszać do ich rozpuszczenia. Gorącą masę wylać na placek i przykryć ostatnim blatem ciasta.
  • 4. Masa czekoladowo – śmietanowa:Czekoladę rozpuścić w śmietanie podgrzewając na niewielkim ogniu. Wystudzić. Wstawić do lodówki. Zimną ubić na sztywno ze śnieżką. Wyłożyć na ostatni placek, oprószyć kakao.

Porady

Blaszka o wymiarach:25x40cm

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować