Bardzo smaczne, proste, ucierane ciasto ze śliwkami. Dzięki dodatkowi miodu i cynamonu, ciasto ma piękny, bursztynowy kolor :)
45 min
Składniki:
150 g masła
150 g cukru
1 duża łyżka miodu
2 jajka
200 g mąki pszennej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki cynamonu
300 g czerwonych dużych śliwek
Miodowe ciasto z czerwonymi śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski włożyć masło, dodać cukier i miód, zmiksować. Dodać jajka, proszek do pieczenia, cynamon i mąkę, jeszcze raz zmiksować na jednolite ciasto. Wyłożyć do formy o wymiarach 26x21 cm, wyrównać.
2.Śliwki pokroić na ćwiartki, ułożyć na cieście skórką do dołu, lekko wcisnąć.
3.Piec ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem.
Komentarze