Miodowe ciasteczka ze słonecznikiem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Kruchutkie, słodkie i pyszne :)

  • 30 min

Składniki:

  • CIASTO:
    200g zimnego masła
    250g mąki
    1 jajko
    1 łyżka miodu

    MASA SŁONECZNIKOWA:
    150g łuskanego słonecznika
    4 łyżki miodu
    2 łyżki śmietany 18%
    50g masła

Miodowe ciasteczka ze słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki ciasta zagnieść szybko, uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce około 1h. Po tym czasie formować kulki (wielkości orzecha włoskiego), lekko spłaszczać i np. nakrętką od napoju ("umoczoną" w mące) robić dołeczki w każdym ciasteczku. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Można też ciasto rozwałkować i wycinać kółka o średnicy około 5 cm.
  • 2. Aby przygotować masę należy umieścić w garnuszku słonecznik, miód, śmietanę i masło. Doprowadzić do wrzenia często mieszając, gotować aż masa zgęstnieje (około 15-20 min). Odstawić do przestygnięcia.
  • 3. W każdą dziurkę ciasta (lub po prostu na ciasteczko, jeśli jest rozwałkowywane) nakładać po łyżeczce masy słonecznikowej, piec w 170'C około 15 minut. Wystudzić na kratce.

Porady

Należy bardzo uważać przy przenoszeniu ciastek, ciepłe są bardzo delikatne. Najlepiej zsunąć je z blachy razem z papierem do pieczenia i tak wystudzić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy