Miodowe chia z truskawkami

0 (0 ocen)

Deser z nasionami chia w sezonie truskawkowym musi być oczywiście z truskawkami. Aby urozmaicić nieco smak samego chia dodałam do niego miodu, co w połączeniu z truskawkami dało fajny efekt. Schłodzony, niezbyt słodki deser daje przyjemne orzeźwienie w upalny dzień.

Składniki:

  • a. składniki podstawowe:

    200 g truskawek
    100 g serka mascarpone
    2 żółtka

    b. składnik podstawowy dodatkowy:
    4 łyżeczki nasion chia (szałwia hiszpańska)

    c. składniki robocze:
    2 łyżeczki miodu naturalnego
    2 łyżeczki soku z cytryny
    3/4 szklanki niegazowanej wody mineralnej
    2 - 3 łyżki cukru pudru

    d. dekoracja:
    2 - 3 truskawki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Miodowe chia z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Chia zalać wodą, dodać miód, mieszać do rozpuszczenia się miodu. Wstawić na około 30 - 40 minut do lodówki, aby ziarenka napęczniały i się schłodziły ( czasami wstawiam nawet na całą noc).
  • 2. Blenderem rozdrobnić truskawki z 1 łyżeczką soku z cytryny, ewentualnie dosłodzić niezbyt słodkie truskawki, dodając 1 łyżkę cukru pudru. Pozostawić kilka truskawek do dekoracji.
  • 3. Żółtka z 2 łyżkami cukru pudru utrzeć do białości w misce postawionej na garnku z wrzącą wodą. Wystudzić, dodać 1 łyżeczkę soku z cytryny i serek mascarpone, dokładnie zmiksować na jednolity krem.
  • 4. Deser układać warstwami: chia, truskawki, krem. Udekorować przekrojonymi truskawkami. Najlepiej smakuje schłodzony.

Porady

Składniki na 2 porcje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować