Miodowe bułeczki z serowo-jaglanym farszem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pomysł mojej chrześnicy a nasze wspólne wykonanie. Całą drogę, idąc do mnie, zastanawiała się co dzisiaj upieczemy. Wyszły nam takie pyszne, nadziewane bułeczki.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto
    600 g mąki
    70 g drożdży
    200 ml mleka
    100 g roztopionego masła
    1 jajko
    50 ml miody gryczanego
    1 cukier waniliowy

    Farsz
    250 g białego sera półtłustego
    5 łyżek kaszy jaglanej z truskawkami
    300 ml wody
    2 łyżeczki miodu wielokwiatowego
    1 łyżeczka cukru waniliowego

    Dodatkowo
    1 jajko
    mak do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Jajko

Miodowe bułeczki z serowo-jaglanym farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem i miodem gryczanym. Dodajemy kilka łyżek mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy mąkę, jajko, cukier waniliowy i roztopione masło. Wyrabiamy gładkie ciasto. Zostawiamy na godzinę.
  • 2. 300 ml wody gotujemy. Do wrzącej wsypujemy kaszę jaglaną z truskawkami. Kiedy woda całkowicie się wchłonie, studzimy. Zimną kaszę mieszamy w białym serem, miodem wielokwiatowym i cukrem waniliowym.
  • 3. Ciasto drożdżowe ponownie zagniatamy. Foremką wycinamy serca. Na jedno nakładamy łyżeczkę farszu, przykrywamy drugim i zlepiamy brzegi. Dociskamy widelcem. Wierzch smarujemy jajkiem i posypujemy makiem.
    Bułeczki pieczemy w 200 stopniach około 10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Jajka Kasza jaglana Mak Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki Gotowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować