Pomysł mojej chrześnicy a nasze wspólne wykonanie. Całą drogę, idąc do mnie, zastanawiała się co dzisiaj upieczemy. Wyszły nam takie pyszne, nadziewane bułeczki.
2 godz.
Składniki:
Ciasto
600 g mąki
70 g drożdży
200 ml mleka
100 g roztopionego masła
1 jajko
50 ml miody gryczanego
1 cukier waniliowy
Farsz
250 g białego sera półtłustego
5 łyżek kaszy jaglanej z truskawkami
300 ml wody
2 łyżeczki miodu wielokwiatowego
1 łyżeczka cukru waniliowego
Miodowe bułeczki z serowo-jaglanym farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem i miodem gryczanym. Dodajemy kilka łyżek mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy mąkę, jajko, cukier waniliowy i roztopione masło. Wyrabiamy gładkie ciasto. Zostawiamy na godzinę.
2.300 ml wody gotujemy. Do wrzącej wsypujemy kaszę jaglaną z truskawkami. Kiedy woda całkowicie się wchłonie, studzimy. Zimną kaszę mieszamy w białym serem, miodem wielokwiatowym i cukrem waniliowym.
3.Ciasto drożdżowe ponownie zagniatamy. Foremką wycinamy serca. Na jedno nakładamy łyżeczkę farszu, przykrywamy drugim i zlepiamy brzegi. Dociskamy widelcem. Wierzch smarujemy jajkiem i posypujemy makiem.
Bułeczki pieczemy w 200 stopniach około 10 minut.
Komentarze