Miodowe bajgle pełnoziarniste

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Pełnoziarniste, puszyste pszenne bajgle, posypane ulubionymi ziarenkami (siemię lniane, mak, sezam) stanowią niezłą alternatywę dla zwykłych bułek.

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej pełnoziarnistej
    100 g mąki pszennej typ 500
    20 g świeżych drożdży
    1-2 łyżki miodu
    łyżeczka soli
    300-350 ml letniego mleka wymieszanego z wodą (pół na pół)
    jajko (do posmarowania)
    ulubione ziarenka (siemię lniane, mak, sezam)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Bajgle

Miodowe bajgle pełnoziarniste - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • odstawiamy do rośnięcia 1. Mąkę wsypujemy do miski (przesiewamy wyłącznie mąkę typ 500), dodajemy drożdże, miód, sól i stopniowo wlewamy letnie mleko z wodą. Wyrabiamy ciasto przez ok. 10 min, po czym odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.

    Po tym czasie ciasto wyjmujemy na stolnicę, podsypujemy mąką i formujemy wałek. Dzielimy go na równe kawałki, którym następnie nadajemy kształt okrągłych, delikatnie spłaszczonych bułeczek. W środku każdej z nich wycinamy małe kółeczko (np. kieliszkiem). Układamy na blaszce, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20-30 min.
  • gotujemy 2. W dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem łyżeczki cukru. Do wrzątku wrzucamy bajgle i gotujemy przez 30 sekund z każdej strony. Wyjmujemy na blachę, smarujemy roztrzepanym jajem i posypujemy np. siemieniem lnianym.
  • 3. Bajgle wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy na złoty kolor przez 20-25 min.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Miód Siemię lniane Ziarna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować