Miodowa Stefanka z kakaową masą grysikową-pyszne i łatwe ciasto

  • wyświetlono: 802 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

Składa się ona z trzech miodowych spodów, połączonych kakaową masą grysikową, a całość polana jest polewą czekoladową i posypana orzechami. Można też posypać ją wiórkami kokosowymi.

P1018962_Fotor
  • 20 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

*Przepis na blaszkę ok 25x25cm

3 MIODOWE SPODY

-3 szklanki mąki pszennej tortowej
-3 całe jajka
-0,5 szklanki cukru (szkl 250ml)
-4 łyżki miodu
-1,5 łyżeczki sody-płaskie
-130 g masła


MASA GRYSIKOWA

-1 litr mleka
-3/4 szkl cukru
-9 łyżek kaszy manny
-2,5 łyżki kakao
-250g masła lub margaryny

DODATKOWO

-5 łyżek mleka
-50g masła
-100g dowolnej czekolady
-kilka orzechów włoskich do posypania lub wiórki kokosowe

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Miodowa Stefanka z kakaową masą grysikową-pyszne i łatwe ciasto

  • 1. Składniki na ciasto dajemy do miski i zagniatamy. Musi nam powstać piękne, gładkie ciasto. Jeśli się klei posypujemy troszkę mąką. Powstałe ciasto dzielimy na trzy równe części i wstawiamy na około 20 minut do lodówki. Następnie podsypujemy blat mąką, wałkujemy część ciasta i wykładamy nim blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy na złoty kolor w temp 180 stopni-około 15 minut.

    Spody studzimy.
  • masa2. MASA GRYSIKOWA

    Do garnka wlewamy 750ml mleka, dodajemy cukier, kakao oraz masło lub margarynę. Stawiamy na gazie i podgrzewamy. Mieszamy do rozpuszczenia się masła. Do 250ml mleka dodajemy kaszę mannę, mieszamy i wylewamy na gotujące się mleko-mieszamy do lekkiego zgęstnienia. Ściągamy z ognia, odkładamy na około 10 minut i gorącą masą przekładamy miodowe spody. Polecam by ostatni spód ułożyć "do góry nogami" tak by wierzch ciasta był równiutki.
    Przykrywamy ściereczką i odkładamy do wystudzenia.
  • ciasto3. Do miski dajemy czekoladę, mleko oraz masło i rozpuszczamy w mikrofali (u mnie 1 minuta) lub nad kąpielą wodną. Polewą polewamy ciasto, wyrównujemy, i posypujemy drobno posiekanymi orzechami lub wiórkami kokosowymi.

    Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Ciasto przepięknie się kroi, jest bardzo pyszne, pięknie wygląda, jest mięciutkie, nie za słodkie-bardzo polecam :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

czekoladaciasto świątecznemiódPrzekładaniecstefankamasa grysikowaMiodownikpyszne ciastociasto przekładaneciasto stefankaciasto mkiodowe
 

Komentarze

Podobne przepisy

ciasto karmelowe

Dodane przez: paulinka020591

HERBACIANEK CIASTO Z TOFFI I KREMEM BUDYNIOWYM...

TO ciasto upiekłam w sobotę na...

Kruche ciasto z wiśniami i masą grysikową z kajmakiem

Dodane przez: JustKuchcik

Kruche ciasto z wiśniami i masą grysikową...

Proste ciasto z grysikiem słodzonym...

Ciasto z gruszkami

Dodane przez: aaga27

Łatwe i pyszne ciasto z gruszkami

Ciasto jest dość proste a zarazem...

kakaowe ciasto z jagodami i kremem grysikowym

Dodane przez: klementynka

ciasto kakaowe z jagodami i kremem grysikowym

Kolejne ciasto od którego nie można...

Ciasto miodowe z masą pomarańczową i piernikami

Dodane przez: mzka

Ciasto miodowe z masą pomarańczową i piernikami

Ciasto to pochodzi z jednego z...

Ciasto czekoladowe z masą grysikową

Dodane przez: bietka

Ciasto czekoladowe z masą grysikową

Bardzo smaczne ciasto czekoladowe,...