Miodowa karkówka pieczona w keczupie

5 (164 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Nasze ulubione danie z karkówki, sprawdzone wielokrotnie. Mięsko wychodzi soczyste, świetnie smakuje w sosie słodko- kwaśnym. Polecam :)

Składniki:

  • 1 kg karkówki
    200g keczupu łagodnego
    4 łyżki koncentratu pomidorowego
    4 łyżki miodu płynnego
    2 średnie cebule
    majeranek
    słodka i ostra papryka mielona
    sól, pieprz
    masło do wysmarowania formy
Wystaw ocenę:

5 (164 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Miodowa karkówka pieczona w keczupie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • karkówka w marynacie 1. Karkówkę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w plastry. Miód połączyć z mieloną papryką, majerankiem, solą i pieprzem. Dodać trzy łyżki wody i wymieszać. Powstałą marynatą posmarować plastry mięsa z obu stron, przykryć i wstawić do lodówki na min.2-3 godz.
  • układaj warswami 2. Cebulę pokroić w pół plasterki. Keczup połączyć z koncentratem. Naczynie żaroodporne posmarować masłem i wyłożyć po połowie, w kolejności: mięso, warstwa keczupowa, cebula. Czynność powtarzać do wykończenia składników.
  • przed pieczeniem 3. Piekarnik rozgrzać do 180 st.i wstawić przykryte naczynie z karkówką. Po godzinie odkryć i zapiekać jeszcze 10 minut. Podawać z ziemniakami i ulubionymi warzywami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować