Miodowa karkówka duszona z młodą marchewką

0 (0 ocen)

Nie ma nic lepszego na obiad, dla wygłodniałego Męża wracającego z pracy niż soczysty kawał mięska w pysznym i gęstym sosie własnym. Tak przygotowana karkówka smakuje rewelacyjnie, a miód i młoda marchewka dodają jej wspaniałej słodyczy.

Składniki:

  • -3/4 kg karkówki wieprzowej bez kości
    -1 pęczek młodej marchewki
    -3 łyżki mąki
    -4 cebule
    -4 łyżeczki miodu
    -sól i pieprz
    -olej do smażenia
    -zimna woda
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Miodowa karkówka duszona z młodą marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Karkówkę myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku, dzielimy na plastry grubości około 1 centymetra. Lekko rozbijamy, z każdej strony obficie nacieramy solą i pieprzem.
  • 2 2. Plastry mięsa wrzucamy do miski, dodajemy 3 łyżeczki miodu i dokładnie nacieramy nim każdy kawałek. Mięso zasypujemy pokrojoną w kostkę cebulą. Miskę zawijamy folią spożywczą i wkładamy na minimum 2 godziny do lodówki.
  • 3 3. Każdy plaster podsmażamy po 2-3 minuty z obu stron na rozgrzanym oleju. Następnie przekładamy do garnka razem z cebulką i zalewamy zimną wodą (tak by zakrywała 3/4 mięsa). Dusimy 20 minut.
  • 4 4. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w dość grube plasterki marchewkę oraz miód. Dusimy do miękkości mięsa (ok 20 minut)
  • 5 5. Gdy mięso będzie miękkie, mąkę mieszamy dokładnie z dodatkiem zimnej wody (ok 1/2 szklanki), tak by nie było grudek. Mięso wyjmujemy z garnka. Mąkę stopniowo wlewamy do sosu (sos należy cały czas energicznie mieszać by nie zrobiły się grudki). Zagotowujemy i dodajemy z powrotem mięso. Sos doprawiamy jeszcze solą i pieprzem według uznania i podduszamy przez 5 minut. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Duszenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować