Nie ma nic lepszego na obiad, dla wygłodniałego Męża wracającego z pracy niż soczysty kawał mięska w pysznym i gęstym sosie własnym. Tak przygotowana karkówka smakuje rewelacyjnie, a miód i młoda marchewka dodają jej wspaniałej słodyczy.
Składniki:
-3/4 kg karkówki wieprzowej bez kości
-1 pęczek młodej marchewki
-3 łyżki mąki
-4 cebule
-4 łyżeczki miodu
-sól i pieprz
-olej do smażenia
-zimna woda
Miodowa karkówka duszona z młodą marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karkówkę myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku, dzielimy na plastry grubości około 1 centymetra. Lekko rozbijamy, z każdej strony obficie nacieramy solą i pieprzem.
2.Plastry mięsa wrzucamy do miski, dodajemy 3 łyżeczki miodu i dokładnie nacieramy nim każdy kawałek. Mięso zasypujemy pokrojoną w kostkę cebulą. Miskę zawijamy folią spożywczą i wkładamy na minimum 2 godziny do lodówki.
3.Każdy plaster podsmażamy po 2-3 minuty z obu stron na rozgrzanym oleju. Następnie przekładamy do garnka razem z cebulką i zalewamy zimną wodą (tak by zakrywała 3/4 mięsa). Dusimy 20 minut.
4.Po tym czasie dodajemy pokrojoną w dość grube plasterki marchewkę oraz miód. Dusimy do miękkości mięsa (ok 20 minut)
5.Gdy mięso będzie miękkie, mąkę mieszamy dokładnie z dodatkiem zimnej wody (ok 1/2 szklanki), tak by nie było grudek. Mięso wyjmujemy z garnka. Mąkę stopniowo wlewamy do sosu (sos należy cały czas energicznie mieszać by nie zrobiły się grudki). Zagotowujemy i dodajemy z powrotem mięso. Sos doprawiamy jeszcze solą i pieprzem według uznania i podduszamy przez 5 minut. Smacznego.
Komentarze