MIODOWA GOLONKA

  • wyświetlono: 160 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Dużo czasu spędzam w kuchni przygotowując różne potrawy. Staram się każdego dnia przygotować inne, smaczne danie.

bogunia1503
  • 15min

Składniki

• 1 golonka wieprzowa
• Włoszczyzna
• ¼ szklanki oleju
• Sok z pół cytryny
• 1 łyżka płynnego miodu
• ½ łyżeczki zmielonego kminku
• Liść laurowy
• Kilka ziaren ziela angielskiego
• ½ czerwonej papryki
• Sól, pieprz
• 20 dag pieczarek
• Kilka ziemniaków
• 1 cebula

Sposób przygotowania przepisu:

MIODOWA GOLONKA

  • 1. Olej połącz z miodem, dodaj kminek. Otrzymaną glazurę przypraw do smaku solą i sokiem z cytryny.
  • 2. Golonkę oczyść, zalej wrzącą wodą, posól , po czym gotuj na małym ogniu, aż będzie miękka. 20 minut przed końcem gotowania wrzuć oczyszczoną włoszczyznę, liść laurowy, pieprz oraz ziele angielskie.
  • 3. Z papryki usuń gniazda nasienne, pokrój w paski.
  • 4. Po ugotowaniu mięso ostudź i posmaruj glazurą. W nacięcia włóż paski papryki. Włóż do żaroodpornego naczynia, obłóż pieczarkami i pokrojoną w paski cebulą. Można również upiec obrane ze skorupek ziemniaki.
  • 5. Wstaw do piekarnika o temp. 220 stopni, piecz aż zrumienią, smarując marynatą.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

moj_niedzielny_obiad

Komentarze

Podobne przepisy

Golonka gotowana

Dodane przez: ula243

Golonka gotowana

Moj maz jest milosnikiem golonek...

golonka gotowana w kapuście

Dodane przez: joanna30

Golonka gotowana w kapuście

Golonka, choć bardzo prosta, wymaga...

Gotowana golonka

Dodane przez: Kloruś

Gotowana golonka

Golonka gotowana z warzywami korzeniowymi...

Golonka w piwie

Dodane przez: anka1988

Golonka w piwie

Golonka w piwie to bardzo smaczne...

golonka w kapuście kiszonej

Dodane przez: mariosylwia

Golonka w kapuście kiszonej

Smaczny sposób na golonkę :-)

pikantna golonka bez skóry

Dodane przez: klementynka

pikantna golonka bez skóry

Mój mąż lubi kawał porządnego mięsa,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE