Miodowa chatka

  • wyświetlono: 415 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Jakoś ciągle odciągam przygotowanie prawdziwej piernikowej chatki. Zawsze kończy się na drobnych wypiekach, czyli pierniczkach. Na dobry początek przygotowałam chatkę w nieco innej odsłonie. Jest to modyfikacja popularnego grysikowca. Smak ciasta pozostaje ten sam, za to kształt idealnie pasujemy do świątecznego nastroju:).

Jaga85
  • 30 porcje
  • 150min
  • Trudny

Składniki

Blaszka 25 x 36 cm
Ciasto miodowe:
- 0,5 kg mąki,
- ¾ szklanki cukru pudru,
- 2 jajka,
- 25 dag margaryny,
- 0,5 łyżeczki sody,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2,5 łyżki miody,
- 1 przyprawa do piernika

Masa grysikowa:
• 3 szklanki mleka,
• 7 łyżek kaszy manna,
• 250 gram masła,
• Cukier waniliowy
• Cukier puder do smaku
Dodatkowo:
• 1 słoiczek powidła śliwkowego
Wykończenie:
• 1,5 szklanki śmietanki 30%,
• 1 płaska łyżka cukru pudru,
• 3 łyżeczki żelatyny,
• 1/3 szklanki wody

Sposób przygotowania przepisu:

Miodowa chatka

  • przygotowane składniki1. CIASTO:Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta. Całość zagniatamy .
  • przed pieczeniem2. Gotowe ciasto dzielimy na 3 części. Każdą część oddzielnie wałkujemy i wykładamy na przygotowane blaszki. Przygotowane na blaszce ciasto nakłuwamy widelcem. Blaty miodowe pieczemy oddzielnie po około 15-20 min w 180°C.
    Po upieczeniu placki studzimy.
  • podzielone ciasto3. Upieczone blaty dzielimy każdy na 3 równe części. W sumie powstanie nam 9 prostokątów o wymiarach 12 x 25 cm
  • ugotowany grysik4. MASA :Na mleku gotujemy grysik. Gotowy studzimy co jakiś czas mieszając, tak by na kaszce nie powstał kożuch. .
  • ucieranie masy5. Masło ucieramy z cukrem waniliowym. Do utartego dodajemy porcjami ugotowaną kaszkę. Na koniec do masy dodajemy cukier puder do smaku (około 4 łyżki)
  • przekładanie6. Siedem z przygotowanych prostokątów przekładamy naprzemiennie powidłem oraz masą grysikową. Po przełożeniu powinno nam zostać jeszcze około 3 łyżki masy.
    Tak powstały blok miodowy schładzamy, by był stabilny.
  • uformowana chatka7. Schłodzone, stabilne ciasto („prostopadłościan”) przekrawamy po przekątnej jego podstaw.
    W ten sposób otrzymujemy 2 graniastosłupy (ciasta) o podstawie trójkątnej. Ciasta te zlepiamy masą grysikową bocznymi ścianami, tak by powstała „chatka”.
    Pozostałe dwie z dziewięciu części ciasta układamy koło siebie i smarujemy je masą. Na tak przygotowane wykładamy naszą chatkę. Ciasto ponownie schładzamy.
  • ubijanie śmietany8. WYKOŃCZENIE: Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dodajemy cukier puder do smaku. Na koniec wlewamy ciepłą żelatynę . Całość dokładnie miksujemy. Tak przygotowaną śmietanką wykonujemy na chatce śnieżną kołderkę.
    Z odciętej piętki ciasta dodatkowo wykonałam kominek chatce. Po zastygnięciu śmietanki ciasto jest gotowe.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

boże narodzeniemasa grysikowaciasto miodowepowidłogrysikowiecchatka miodowa

Komentarze

Podobne przepisy

gotowe ciasto

Dodane przez: rene70

Chatka Baba Jagi

Pewnie wszyscy pamiętają to ciasto...

SERNIK POKOLEŃ "CHATKA PUCHATKA"

Dodane przez: dietetyklublin

SERNIK POKOLEŃ "CHATKA PUCHATKA"

Droga Redakcjo! To ciasto znamy...

image-1v449x5

Dodane przez: Apetyczna babeczka

Chatka Baby Jagi, szybkie ciasto bez pieczenia

Dzisiejszym bohaterem jest Chatka...

tort miodowy

Dodane przez: Elwira

Tort miodowy

Tort miodowy przygotowałam na urodziny...

Chatka serowe mak

Dodane przez: anita176

Serowo makowa chatka świąteczna

Nowa wersja tradycyjnej chatki...

chatka Baby Jagi

Dodane przez: agarybak76

Ciasto Chatka Baby Jagi

Mój ulubiony przysmak z dzieciństwa....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE