Miodowa chatka

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Jakoś ciągle odciągam przygotowanie prawdziwej piernikowej chatki. Zawsze kończy się na drobnych wypiekach, czyli pierniczkach. Na dobry początek przygotowałam chatkę w nieco innej odsłonie. Jest to modyfikacja popularnego grysikowca. Smak ciasta pozostaje ten sam, za to kształt idealnie pasujemy do świątecznego nastroju:).

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • Blaszka 25 x 36 cm
    Ciasto miodowe:
    - 0,5 kg mąki,
    - ¾ szklanki cukru pudru,
    - 2 jajka,
    - 25 dag margaryny,
    - 0,5 łyżeczki sody,
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    - 2,5 łyżki miody,
    - 1 przyprawa do piernika

    Masa grysikowa:
    • 3 szklanki mleka,
    • 7 łyżek kaszy manna,
    • 250 gram masła,
    • Cukier waniliowy
    • Cukier puder do smaku
    Dodatkowo:
    • 1 słoiczek powidła śliwkowego
    Wykończenie:
    • 1,5 szklanki śmietanki 30%,
    • 1 płaska łyżka cukru pudru,
    • 3 łyżeczki żelatyny,
    • 1/3 szklanki wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Chatka Powidła

Miodowa chatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowane składniki 1. CIASTO:Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta. Całość zagniatamy .
  • przed pieczeniem 2. Gotowe ciasto dzielimy na 3 części. Każdą część oddzielnie wałkujemy i wykładamy na przygotowane blaszki. Przygotowane na blaszce ciasto nakłuwamy widelcem. Blaty miodowe pieczemy oddzielnie po około 15-20 min w 180°C.
    Po upieczeniu placki studzimy.
  • podzielone ciasto 3. Upieczone blaty dzielimy każdy na 3 równe części. W sumie powstanie nam 9 prostokątów o wymiarach 12 x 25 cm
  • ugotowany grysik 4. MASA :Na mleku gotujemy grysik. Gotowy studzimy co jakiś czas mieszając, tak by na kaszce nie powstał kożuch. .
  • ucieranie masy 5. Masło ucieramy z cukrem waniliowym. Do utartego dodajemy porcjami ugotowaną kaszkę. Na koniec do masy dodajemy cukier puder do smaku (około 4 łyżki)
  • przekładanie 6. Siedem z przygotowanych prostokątów przekładamy naprzemiennie powidłem oraz masą grysikową. Po przełożeniu powinno nam zostać jeszcze około 3 łyżki masy.
    Tak powstały blok miodowy schładzamy, by był stabilny.
  • uformowana chatka 7. Schłodzone, stabilne ciasto („prostopadłościan”) przekrawamy po przekątnej jego podstaw.
    W ten sposób otrzymujemy 2 graniastosłupy (ciasta) o podstawie trójkątnej. Ciasta te zlepiamy masą grysikową bocznymi ścianami, tak by powstała „chatka”.
    Pozostałe dwie z dziewięciu części ciasta układamy koło siebie i smarujemy je masą. Na tak przygotowane wykładamy naszą chatkę. Ciasto ponownie schładzamy.
  • ubijanie śmietany 8. WYKOŃCZENIE: Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dodajemy cukier puder do smaku. Na koniec wlewamy ciepłą żelatynę . Całość dokładnie miksujemy. Tak przygotowaną śmietanką wykonujemy na chatce śnieżną kołderkę.
    Z odciętej piętki ciasta dodatkowo wykonałam kominek chatce. Po zastygnięciu śmietanki ciasto jest gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa grysikowa Śliwki Kasza manna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować