MIÓD Z MNISZKA LEKARSKIEGO

4.47 (182 ocen)

Miód z mniszka lekarskiego cudownie sprawdza się jako środek do słodzenia herbaty oraz jako dodatek do słodkich kanapek czy deserów.

Składniki:

  • • 250 - 300 główek kwiatostanu mniszka lekarskiego
    • 2 - 3 całe cytryny
    • 1 kg cukru
    • ½ litra wody
Wystaw ocenę:

4.47 (182 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Miód z mniszka lekarskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zerwać ok. 300 kwiatów mniszka lekarskiego, położyć je na kilka minut na białym papierze, aby pozbyć się robaczków.
  • 2. Nie płukać kwiatów lecz moczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin. Potem gotować przez 15 minut, następnie dodać pokrojone na cząstki cytryny. Odstawić wywar z kwiatostanami i cytryną na 24 godziny.
  • 3. Po tym czasie odcedzić przez lnianą ściereczkę lub pieluchę tetrową, odcisnąć. Dodać cukier i gotować 2 godziny do uzyskania gęstego syropu. Miód przecedzić przez gazę i gorący przelać do słoików, zakręcić i postawić do góry dnem.

Porady

To świetny substytut miodu pszczelego, a tak samo jak ten z ula, zawiera wiele cennych składników i ma właściwości wzmacniające i oczyszczające organizm, szczególnie przy schorzeniach wątroby. Miód z mniszka lekarskiego skutecznie leczy chrypkę, kaszel, warto go podawać przy przeziębieniu. Jedyną jego wadą jest to, że zawiera sporo cukru, ale ma dużo właściwości zdrowotnych, pięknie pachnie, jest aromatyczny i pyszny. Miód z mniszka lekarskiego warto mieć zimą w domowej spiżarce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować