Miód z mniszka lekarskiego

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Wspaniały domowy miodzik na przeziębienia, słodzę nim również herbatkę.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 2 kg cukru
    1000 majówek
    4 cytryny
    8 szklanek wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Miód z mniszka lekarskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kwiaty zbieramy w słoneczny dzień najlepiej w południe w ekologicznym miejscu najlepiej koło lasu. Kwiaty przebrać zostawić na około godzinkę żeby pozbyć się robaczków. Nie płukać! Wrzucić do garnka i zalać wodą gotować na ogniu około 30 minut. Wyłączyć i wycisnąć sok z 3 cytryn. Przykryć i odstawić na około 24 godziny. Napar odcedzamy przez ściereczkę i mocno wyciskamy by był klarowny. Dodać pozostała 1 cytrynę i 2 kg cukru. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy na małym ogniu pamiętając aby ciągle mieszać. Miód gotujemy około 2,5 godziny by lekko zgęstniał. Gorący miód przekładamy do wymytych słoiczków i szczelnie zakręcamy. Pozostawiamy do góry dnem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mniszek lekarski Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować