Miód z mięty i kandyzowane liście mięty

  • wyświetlono: 3195 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Pomysł na domowej roboty miód o smaku i zapachu mięty. Można go dodawać do herbaty, polewać biały ser lub dodawać do miętowych kremów i ciast.

Bez nazwy-2
  • 30min

Składniki

Miód:
1 szklanka wody
1/2 szklanki cukru
1 szklanka liści mięty

Sposób przygotowania przepisu:

Miód z mięty i kandyzowane liście mięty

  • 1. Miód:
    Wodę zagotować z cukrem, dodać liście mięty. Gotować 20- 25 minut do uzyskania konsystencji gęstego syropu. Zostawić do ostygnięcia.

  • 2. Liście mięty kandyzowane:
    Liście mięty wyłowić z uzyskanego syropu. Ułożyć pojedynczo na talerzu każdego przy tym rozprostowując. Obtaczać w cukrze z obu stron. Rozłożyć na papierze do pieczenia i zostawić do wyschnięcia w suchym miejscu na 1 dzień.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciezdrowie_na_talerzusezonowe_przysmakimiętamiód

Komentarze

Podobne przepisy

Sorbet z kiwi z nutką mięty

Dodane przez: migotka28

Sorbet z kiwi z nutką mięty

Pyszny o mega orzeźwiający sorbet...

Chrupiący deser z nutą mięty

Dodane przez: Zielony Bankiet

Chrupiący deser z nutą mięty

Delikatny miętowy krem z bakaliami...

Babeczki z budyniem i owocami

Dodane przez: AnkaFiranka

Babeczki z budyniem, truskawkami, jagodami...

W lato idealnym dodatkiem do nich...

Mus z białej czekolady z pieprzem z nutką mięty

Dodane przez: igraszki losu

Mus z białej czekolady z pieprzem z nutką...

Czy jest ktoś kto nie lubi czekolady?...

image-0l27xq0

Dodane przez: beniawojt

Seromak z pianką i owocami kandyzowanymi

Masa serowa i makowa idealnie pasują...

Keks migdałowy z cynamonem i kandyzowanymi owocami

Dodane przez: eluchap

Keks migdałowy z cynamonem i kandyzowanymi...

Wilgotny i aromatyczny... pyszny,świąteczny.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE