Mintaj z sosem porowo-pomidorowym

0 (0 ocen)

  • 40 min

Ciekawy i smaczny dodatek do smażonych ryb w postaci sosu. Uczta dla smakoszy dań z rybami. Smaczne i zdrowe.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    6 płatów mintaja
    2 średnie pory
    2 pomidory
    1 cebula
    2 jajka
    Około 6 łyżek mąki
    3 łyżki masła
    3 łyżki śmietany 18%
    Sól, pieprz
    Olej do smażenia
    Sok z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Mintaj z sosem porowo-pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płaty mintaja rozmrozić, umyć, osuszyć i skropić sokiem z cytryny. Odstawić w chłodne miejsce.
    Cebulę pokroić w drobna kostkę, pory pokroić w półtalarki. Pomidora sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę, zeszklić. Dodać pomidory, smażyć około 5 minut. Następnie dodać por i całość dusić 15 minut, cały czas mieszać. Na koniec dodać śmietanę wymieszaną z 1 łyżką mąki. Dusić około 10 minut. Jeśli sos będzie bardzo gęsty dodać przegotowanej wody.
    Jajka roztrzepać w talerzu. Rybę pokroić na kawałki. Następnie obtaczać najpierw w mące, potem w jajku i ponownie w mące oraz jajku. Na patelni rozgrzać olej i smażyć rybę na złoty kolor z dwóch stron.
    Na talerzu ułożyć sos porowo-pomidorowy, obok kawałki ryby. Podawać z dowolną surówką oraz ziemniakami lub świeżym pieczywem.

Porady

Do sosu można dodać parę ziaren zielonego groszku konserwowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować