Mintaj w sosie słodko-kwaśnym

4.5 (166 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Średni

Marynowana rybka zawsze robi furorę na wigilijnym stole. Pyszne na zimno ale można podawać też na ciepło.

  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:


  • - filet z mintaja: 8 sztuk
    - cytryna sok: 0.5 sztuki
    - sól, pieprz do smaku: 1 szczypta
    PANIERKA:
    - jajka: 2 sztuki
    - mąka pszenna: 2 łyżki
    - majonez: 2 łyżki
    SOS SłODKO-KWAśNY:
    - cebula: 1 sztuka
    - papryka żółta: 1 sztuka
    - papryka czerwona: 1 sztuka
    - cukier: 1 szklanka
    - woda: 2 szklanki
    - olej: 0.5 szklanki
    - ocet: 0.25 szklanki
    - sól: 1 łyżeczka
    - keczup słoiczek: 200 gramów
    - koncentrat pomidorowy słoiczek: 200 gramów
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Mintaj w sosie słodko-kwaśnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mintaj w sosie słodko-kwaśnym 1. - Rybę pokroić na małe kawałki, skropić sokiem z cytryny, posypać solą i
    pieprzem.
    - Roztrzepać jajka z mąką i majonezem.
    - Kawałki ryby maczać w mokrej panierce i smażyć na oleju na rumiano.
  • Mintaj w sosie słodko-kwaśnym 2. - Cebulę i paprykę pokroić w paski.
    - Z podanych składników ugotować zalewę, dodać cebulę i paprykę i gotować do miękkości - ok. 8 minut.
    - Gorącą zalewą zalać usmażoną rybę.
    - Odstawić na 1-2 dni do lodówki aż ryba zamarynuje się sosem paprykowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować