Miniszarlotki francuskie z marcepanem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jabłka-przesycone jesiennym słońcem są teraz soczyste i pięknie pachną, aż żal z nich nie korzystać , małe francuskie mini szarlotki to żelazna pozycja wśród jesiennych wypieków, dzięki wkładce z marcepanu smakują jak z najlepszej cukierni a może nawet lepiej….obowiązuje tylko jedna zasada przed rozpoczęciem działania, dobrze nagrzać piekarnik!

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 rulony świeżego ciasta francuskiego
    2 winne jabłka (antonówka)
    10 dag marcepanu
    1 jajko
    Cukier brązowy z cynamonem
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Miniszarlotki francuskie z marcepanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik przed zrobieniem mini szarlotek nagrzewamy do 190*c.
    Jabłko, obieramy, kroimy w cienkie plasterki, przekładamy do miseczki, posypujemy cukrem brązowym wymieszany z cynamonem, ilość wg swojego uznania. Marcepan kroimy na paseczki.
    Świeże ciasto francuskie rozwijamy kroimy na prostokąty. Każdy prostokąt z jednej dłuższej strony nacinamy do połowy tworząc paski. Na całej części rozkładamy po 2 plasterki jabłka i jednym paseczku marcepanu, zawijamy częścią z naciętymi paskami, dociskamy brzegi układamy na blasze wyłożonej pergaminem, smarujemy rozkłóconym jajkiem , posypujemy brązowym cukrem z cynamonem do smaku, Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 15-17 minut aż się zrumienią.
    Doskonale smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Jabłka Marcepan

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować