Miniserniczki z jeżynami i galaretką truskawkową

0 (0 ocen)

  • 50 min

Tworzenie nowych potraw to szansa na oderwanie się od codziennej rutyny. A takie miniserniczki zachwycą smakowo i wizualnie każdego miłośnika serników.

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki ciasta kruchego:
    1,5 szklanki mąki pszennej
    Pół kostki margaryny
    Pół szklanki cukru
    Jajko
    Łyżeczka proszku do pieczenia
    Składniki masy serowej:
    3 jajka
    300 g zmielonego półtłustego twarogu
    1/3 kostki margaryny
    1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
    Około pół szklanki cukru
    Łyżeczka cukru waniliowego
    Ponadto:
    Galaretka truskawkowa
    Około szklanka jeżyn

Miniserniczki z jeżynami i galaretką truskawkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto kruche dokładnie zagnieć, rozwałkuj i wyłóż na dno wysokich tartaletek.
  • 2. Przygotuj masę serową. Margarynę zmiksuj z mąką, cukrem, żółtkami, serem i cukrami. Na końcu dodaj delikatnie pianę ubitą z białek. Masę wyłóż na ciasto kruche. Piecz około 35 minut w temp. 170 stopni.
  • 3. Owoce, umyj i odsącz na sitku. Galaretkę rozpuść w niepełnych 2 szklankach wrzątku. Na wystudzone serniczki wyłóż owoce i zalej tężejącą galaretką. Schłodź w lodówce.

Komentarze

Podobne przepisy