Tworzenie nowych potraw to szansa na oderwanie się od codziennej rutyny. A takie miniserniczki zachwycą smakowo i wizualnie każdego miłośnika serników.
50 min
Składniki:
Składniki ciasta kruchego:
1,5 szklanki mąki pszennej
Pół kostki margaryny
Pół szklanki cukru
Jajko
Łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki masy serowej:
3 jajka
300 g zmielonego półtłustego twarogu
1/3 kostki margaryny
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
Około pół szklanki cukru
Łyżeczka cukru waniliowego
Ponadto:
Galaretka truskawkowa
Około szklanka jeżyn
Miniserniczki z jeżynami i galaretką truskawkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Składniki na ciasto kruche dokładnie zagnieć, rozwałkuj i wyłóż na dno wysokich tartaletek.
2. Przygotuj masę serową. Margarynę zmiksuj z mąką, cukrem, żółtkami, serem i cukrami. Na końcu dodaj delikatnie pianę ubitą z białek. Masę wyłóż na ciasto kruche. Piecz około 35 minut w temp. 170 stopni.
3. Owoce, umyj i odsącz na sitku. Galaretkę rozpuść w niepełnych 2 szklankach wrzątku. Na wystudzone serniczki wyłóż owoce i zalej tężejącą galaretką. Schłodź w lodówce.
Komentarze