Miniserniczki

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Przepis przysłał Tomasz Paterek

  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka: 30 dekagramów
    - żółtka: 2 sztuki
    - masło: 10 dekagramów
    - cukier waniliowy: 1 sztuka
    - cukier puder: 5 łyżek
    - proszek do pieczenia: 0.5 łyżeczki

    - twaróg (tłusty): 50 dekagramów
    - jajka: 3 sztuki
    - masło: 10 dekagramów
    - cukier puder: 7 łyżek
    - budyń śmietankowy: 1 sztuka

    - wiśnie kandyzowane: 50 dekagramów
    - Tłuszcz: 4 łyżki
    - bułka tarta: 4 łyżki

Miniserniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Miniserniczki 1. Ciasto: masło siekamy z mąką,
    dodajemy cukry, żółtka,
    proszek do pieczenia i zagniatamy
    ciasto. Formujemy kulę,
    zawijamy w folię i wkładamy na
    ok. 30 minut do lodówki.
  • Miniserniczki 2. Masa serowa: twaróg mielimy,
    masło roztapiamy i studzimy.
    Żółtka ucieramy z cukrem
    pudrem, dodajemy twaróg, budyń
    w proszku i masło. Mieszamy.
    Z białek ubijamy sztywną
    pianę, łączymy z masą.
  • Miniserniczki 3. Ciasto rozwałkowujemy. Wylepiamy
    dno i boki natłuszczonych
    i posypanych bułką tartą
    foremek, nakłuwamy widelcem. Pieczemy 10 minut w temperaturze
    180 °C. Na ciasto wykładamy
    masę serową do 3/4 wysokości
    foremek. Wierzch
    wyrównujemy i układamy wiśnie.
    Pieczemy jeszcze 30 minut
    w temperaturze 180 °C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy