Mini ziołowe pizzeriny z cukinią szczypiorkiem i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Cebule siekamy szklimy na oliwie
Czosnek siekamy, szklimy na oliwie.
Szczypiorek myjemy, drobno siekamy.
2. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kwadrans.Po tym czasie gdy lekko wyrosnie
dodajemy resztę mąki, łyżke oleju ,sól, po szczypcie ziół i wyrabiamy jednolite, gładkie ciasto. Odstawiamy na 30 minut do wyrosnięcia.
3.Cukinię wraz ze skórka kroimy w kostke zalewamy osolona woda i odstawiamy na 15 min az cukinia pusci sok . Po tym czasie odciskamy sok a pokrojona cukinie mieszamy z zeszklona cebula i czosnkiem i ze szczypiorkiem , polewamy olejem , doprawiamy przyprawami .
4. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na gr 0,5, cm , wykrajamy koła, rozpłaszczamy palcami . Na kazdy krazek nakładamy farsz cukiniowy ze szczypiorkiem , boki zaginamy do wewnatrz , przykrywając delikatnie nadzenie.
Pizzeriny pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut , w 180°C.
Około 5 min przed końcem pieczenia, na wierzch kazdej pizzeriny nakładamy starty ser. Smacznego:)
Komentarze