Zapiekana kasza jaglana z jabłkami i żurawiną

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

Jak rozgrzać organizm na cały dzień, gdy na dworze wieje i pada ? Polecam zjeść zdrowe i syte śniadanie złożone np. z kaszy jaglanej i jabłek z nutą rozgrzewających przypraw korzennych tj. cynamonem, kardamonem czy gałką muszkatołową.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki (na 2 porcje):
    50 g kaszy jaglanej
    2 jabłka
    szczypta cynamonu
    1 łyżka miodu
    50 g suszonej żurawiny

Zapiekana kasza jaglana z jabłkami i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę jaglaną gotujemy i lekko studzimy. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do jeszcze ciepłej kaszy. Na końcu łączymy całość z suszoną żurawiną, miodem,cynamonem i mieszamy. Masę przekładamy do 2 niewielkich miseczek/naczyń żaroodpornych i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez ok. 20 min. Upieczoną kaszę przed podaniem posypujemy wybranymi bakaliami (u mnie płatki kokosa, płatki migdałów, suszona papaja i ananas) i podajemy np. z kleksem gęstego jogurtu.

Notka redakcyjna

PPWS_04-2016

Komentarze

Podobne przepisy