Jak rozgrzać organizm na cały dzień, gdy na dworze wieje i pada ? Polecam zjeść zdrowe i syte śniadanie złożone np. z kaszy jaglanej i jabłek z nutą rozgrzewających przypraw korzennych tj. cynamonem, kardamonem czy gałką muszkatołową.
30 min
Składniki:
Składniki (na 2 porcje):
50 g kaszy jaglanej
2 jabłka
szczypta cynamonu
1 łyżka miodu
50 g suszonej żurawiny
Zapiekana kasza jaglana z jabłkami i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę jaglaną gotujemy i lekko studzimy. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do jeszcze ciepłej kaszy. Na końcu łączymy całość z suszoną żurawiną, miodem,cynamonem i mieszamy. Masę przekładamy do 2 niewielkich miseczek/naczyń żaroodpornych i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez ok. 20 min. Upieczoną kaszę przed podaniem posypujemy wybranymi bakaliami (u mnie płatki kokosa, płatki migdałów, suszona papaja i ananas) i podajemy np. z kleksem gęstego jogurtu.
Komentarze