Mini tortille zapiekane z szynką i serem żółtym

4.5 (187 ocen)

Świetna przekąska, mini tortille doskonałe na śniadanie, kolacje bądź poczęstunek dla gości.

Składniki:

  • Mini tortille:
    125 g mąki pszennej
    szczypta proszku do pieczenia
    szczypta soli
    0,5 łyżeczki oregano
    0,5 łyżeczki bazylii
    0,5 łyżeczki majeranku
    90 ml letniej wody
    1 łyżka oleju

    Ponadto:
    6 pieczarek
    mała cebulka
    12 plastrów szynki
    12 plastrów sera żółtego
    keczup
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Mini tortille zapiekane z szynką i serem żółtym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie tortilli:
    Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i przyprawami. Dolać wodę, wymieszać. Pod koniec wyrabiania, gdy ciasto zacznie odstawać od ścianek naczynia, dodać olej i wyrobić ciasto - ciasto ma być miękkie w konsystencji. Blat oprószyć mąką, ciasto cieniutko rozwałkować, szklanką wycinać koła - powinno wyjść 12 szt.
  • 2. Tortille podgrzewać z dwóch stron na suchej, mocno rozgrzanej patelni - ok. 30 sekund na jednej stronie - gdy pojawią się pęcherzyki przewrócić placek na drugą stronę. Po każdym placku ręcznikiem papierowym usunąć mąkę z patelni.
  • 3. Przygotować dodatki.
    Pieczarki pokroić w plastry, cebulkę pokroić w półksiężyce, pieczarki wraz z cebulką podsmażyć na patelni, zdjąć.

  • 4. Na lekko natłuszczonej patelni położyć 1 placek tortilli, na której ułożyć: plaster sera, plaster szynki, trochę pieczarek z cebulą, keczup, plaster szynki, plaster sera i docisnąć drugim plackiem tortilli, podgrzać do momentu rozpuszczenia się sera, przewrócić na drugą stronę, chwilę podgrzać, zdjąć. Tak samo postąpić z pozostałymi plackami tortilli.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Tortilla

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować