Mini torciki z dżemem i kremem maślanym

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Bardzo proste i szybkie torciki.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:

    - 5 jajek

    - 0,5 szklanki cukru

    - 0,5 szklanki mąki tortowej

    - 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej

    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia


    Do przełożenia:

    - 0,5 małego słoiczka dżemu wiśniowego


    Kwiaty:

    - 100 g masła 82%

    - 60 g mleka skondensowanego zagęszczonego słodzonego

    - barwniki spożywcze: zielony, różowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Mini torciki z dżemem i kremem maślanym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy żółtka i ubijamy. Wsypujemy obie mąki oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony odstawiamy do ostygnięcia. Z biszkoptu wycinamy biszkopciki za pomocą obręczy o średnicy 9 cm.
  • 2. Przekładanie: Biszkopciki przekładamy dżemem wiśniowym.
  • 3. Kwiaty: masło ucieramy na puszystość, do białości. Stopniowo dodajemy mleko i ucieramy. Krem dzielimy na trzy części. Mniejszą część barwimy na zielono, drugą na jasno różowo, trzecią na ciemnoróżową. Różowe kremy przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką do tulipanów i wyciskamy kwiaty na torcikach. Zielony krem przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką do listków i wyciskamy liście. Gotowe!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować