Mini torciki z biszkoptem rzucanym

4.5 (179 ocen)

  • 10 min

Takie mini torciki ratowaly pierwsze urodzinny mojego syna ,po tym jak tort doznal malego "wypadku".

  • 10 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    *5 jajek
    *3/4 szklanki cukru
    *3/4 szklanki mąki pszennej
    *1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    *szczypta soli

    Masa:
    * 350-400 ml. smietany 30 %
    *galaretka cytrynowa

    Dodatkowo:
    *dzem malinowy
    *platki migdalowe
    *czekolada gorzka
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Biszkopty Galaretki

Mini torciki z biszkoptem rzucanym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Zoltka oddzielamy od bialek. Bialka ubijamy na sztywna piane ,pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier ,caly czas ubijajac . Nastepnie dodajemy po kolei zoltka caly czas ubijajac. Maki mieszamy i przesiewamy przez sito. Nastepnie dodajemy malymi porcjami do jajek ,delikatnie mieszajac.
    Wlewamy do tortownicy do srednic ok.22cm . Dno tortownicy wykladamy papierem do pieczenia ,bokow niczym nie smarujemy.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160-170 st. przez okolo 30-40 min . lub dluzej -az patyczek bedzie suchy.
    upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i opuszczamy w formie na podloge z wysokosci okolo pol metra ,nastepnie wstawiamy do piekarnika i pozostawiamy do calkowitego ostudzenia. Ostudzone ciasto (wazne!) oddzielamy nozem od formy . Przekrajamy na dwa trzy blaty ,nastepnie szklanka wykrajamy z blatow male krazki ,ktore przekladamy masa i dzemem, Wierzch ozdabiamy prazonymi na suchej patelni platkami migdalowymi , starta na duzych oczkach gorzka czekolada.

    Masa:
    Galaretke rozpuszczamy w szklance goracej wody i odstawiamy do ostygniecia . Smietany ubijamy na sztywno ,jak galaretka zacznie nam delikatnie tezec wlewamy ja pomalutku do ubitej smietany ,bardzo szybko mieszajac -bardzo wazne.

Porady

Torciki mozemy robic wedlug uznania -z dwoch lub trzech blatow biszkopta . Mozna rowniez wczesniej przygotowac dodatkowo jedna galaretke ,zeby zastygla i pozniej ja byle jak lyzka wymieszac i dodac dodatkow na mase ,czyli biszkopt posmarowany dzemem ,masa smietanowa .na to galaretka ,lekko docisnieta ,nastepnie znowu biszkopt itd.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Bita śmietana Galaretka cytrynowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować