Mini torciki śmietankowo-marchewkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na wieczór przed wykonaniem deseru,sito wyłożyć ręcznikiem papierowym i wyłożyć całą śmietane 12%. Sito położyć na misce,wstawić całość do lodówki i zostawić na całą noc.
2.Następnego dnia z ciasta wyciąć 6 krążków o średnicy 9 cm. Zwilzyc wodą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. Piec około 15-18 do zrumienienia. Wyjąć i dokładnie ostudzić.
3.Mus marchewkowy:
Obraną marchewkę pokroić na mniejsze kawałki i ugotować do miękkości ( w garnku powinno zostać trochę płynu). W między czasie żelatynę zalać 2 łyżkami wody. Gdy napęcznieje rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali.
Do pojemnika blendera przełożyć marchewkę,dodać starta skórkę z pomarańczy i wyciśnięty sok. Zmiksować. Następnie dodać rozpuszczoną żelatynę i dokończyć miksowanie na gładko.
4.Wytworzony serek ze śmietany wymieszać z 30 gramami ksylitolu ( lub 50 g cukru) i ekstraktem waniliowym.
Obręcze wyłożyć na papier do pieczenia, w środku każdej z nich ułożyć krążek upieczonego ciasta francuskiego. Na ciasto wyłożyć serek ze śmietany. Następnie delikatnie łyżka nakładać mus marchewkowy i wstawić do lodówki na około 30 minut.
W międzyczasie ubić śmietanę z resztą ksylitolu na sztywno. Za pomocą rękawa cukierniczego nałożyć ją na torcik.
5.Torciki udekorować starta gorzką czekoladą, plastrem pomarańczy i polowką okręgu z ciasta francuskiego. Schłodzić deser w lodówce co najmniej 2 godziny.
Smacznego!
Komentarze