Mini torciki śmietankowo-marchewkowe

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszne,proste i urocze. Kilka składników i naprawdę fajny deser gotowy,zapraszam :)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki podstawowe :
    2 marchewki- około 140 g
    400 g śmietany 12%
    100 ml śmietany 30%
    1/3 ciasta francuskiego
    Składnik dodatkowy:
    1 duża pomarańcza
    Składniki robocze:
    50 g ksylitolu lub 80 g cukru pudru
    2 łyżeczki żelatyny
    1 łyżka ekstraktu waniliowego
    Dekoracja :
    Gorzka czekolada
    Plastry pomarańczy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery

Mini torciki śmietankowo-marchewkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Śmietanę wyłożyć na sito 1. Na wieczór przed wykonaniem deseru,sito wyłożyć ręcznikiem papierowym i wyłożyć całą śmietane 12%. Sito położyć na misce,wstawić całość do lodówki i zostawić na całą noc.
  • Wyciąć krążki z ciasta francuskiego 2. Następnego dnia z ciasta wyciąć 6 krążków o średnicy 9 cm. Zwilzyc wodą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. Piec około 15-18 do zrumienienia. Wyjąć i dokładnie ostudzić.
  • 3. Mus marchewkowy:
    Obraną marchewkę pokroić na mniejsze kawałki i ugotować do miękkości ( w garnku powinno zostać trochę płynu). W między czasie żelatynę zalać 2 łyżkami wody. Gdy napęcznieje rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali.
    Do pojemnika blendera przełożyć marchewkę,dodać starta skórkę z pomarańczy i wyciśnięty sok. Zmiksować. Następnie dodać rozpuszczoną żelatynę i dokończyć miksowanie na gładko.
  • Nałożyć mus marchewkowy 4. Wytworzony serek ze śmietany wymieszać z 30 gramami ksylitolu ( lub 50 g cukru) i ekstraktem waniliowym.
    Obręcze wyłożyć na papier do pieczenia, w środku każdej z nich ułożyć krążek upieczonego ciasta francuskiego. Na ciasto wyłożyć serek ze śmietany. Następnie delikatnie łyżka nakładać mus marchewkowy i wstawić do lodówki na około 30 minut.
    W międzyczasie ubić śmietanę z resztą ksylitolu na sztywno. Za pomocą rękawa cukierniczego nałożyć ją na torcik.
  • 5. Torciki udekorować starta gorzką czekoladą, plastrem pomarańczy i polowką okręgu z ciasta francuskiego. Schłodzić deser w lodówce co najmniej 2 godziny.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Marchewka Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować