Głęboki smak cappucino, delikatność. Po prostu wspaniałe ciacho. Idealna od święta i na co dzień. Zamietajcie przepis,- można wykorzystać na Walentynki, Dzień Kobiet, albo Dzień Matki, zapraszam:)
1 godz. 20 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
Biszkopt:
3 jajka
3 łyżki mąki pszennej
1,5 łyżki miałkiej kawy rozpuszczalnej
5 łyżek cukru
Masa:
400 g śmietany 30%
1 śmietan-fix
1,5 łyżki cukru pudru
3 łyżki cappuccino w proszku ( u mnie orzechowe)
Dodatkowo:
8 galaretek w czekoladzie
1/2 tabliczki mlecznej czekolady
tortownica 20 cm
Mini torciki cappuccino z niespodzianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodawać po łyżce cukier i nadal ubijać. Stale ubijając dodawać po jednym żółtku. Odłożyć mikser i do masy jajecznej przesiać sypkie składniki . Delikatnie lecz dokładnie je wymieszać. Tortownice wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać biszkopt i piec około 20 minut w 170 st do suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić na kratce. Następnie obręczą do żywności ( średnica 9 cm) wykroić 4 krążki. Każdy krążek przekroić na pół. Resztę biszkoptu zamrozić lub przygotować bajaderki.
2.Masa:
Do wysokiego naczynia przelać śmietanę. Wstępnie ubić, dodać proszek cappuccino. Wymieszać. Cukier puder wymieszać z zagęstnikiem i porcjami dodawać do śmietany ( stale ubijać ją mikserem).
3.Wykonanie:
W obręczach umieścić biszkopt. Wyłożyć po łyżce kremu i rozsmarować. Następnie do każdej foremki włożyć po dwie galaretki. Dać znowu po łyżce kremu, wyrównać. Ułożyć drugi kawałek biszkoptu. Następnie rozsmarowac po łyżce kremu. Przez sitko posypać torciki proszkiem cappuccino. Z reszty kremu zrobić rozetki na torcikach. Wstawić torciki do lodówki na 2 -3 godziny.
4.W międzyczasie czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Gdy czekolada lekko przestygnie, przełożyć do woreczka, odciąć różek i czekoladą malować serduszka na papierze do pieczenia. Wstawić do lodówki, aby stwardniały. Gdy to nastąpi wbić w torciki. Smacznego!
Komentarze