Mini torcik serowo-jabłkowy

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz. 30 min

Mini torciki powstały w ramach "czyszczenia" magazynu :) Miałam ser, który pozostał z oponek i jabłka, które nie zdążyłam wykorzystać na soczek.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Na 7 torcików:

    Kruche ciasto:
    400g mąki pszennej
    200g masła lub margaryny
    30g cukru pudru
    2 żółtka
    1 łyżeczka przyprawy do jabłecznika

    Masa serowa:
    300g sera białego zmielonego
    2 jajka
    2 białka
    1/2 szklanki cukru pudru
    1 budyń śmietankowy
    50g roztopionego masła

    Masa jabłkowa:
    500ml mleka
    2 łyżki cukru
    1 budyń śmietankowy
    4 jabłka
    1 łyżka przyprawy do jabłecznika

    Wierzch:
    2 kromki pokruszonej czerstwej chałki

    250g gotowej masy kajmakowej waniliowej
    cukier puder i łyżeczka cynamonu do posypania torcików
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Mini torcik serowo-jabłkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kruche ciasto 1. Składniki na kruche ciasto siekamy ze sobą, a następnie zagniatamy i gotowe odkładamy do zamrażarki na 20 minut.
  • Mieszamy pianę z masą serową 2. Masa serowa:
    Białka oddzielamy od żółtek.
    Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy zmielony biały ser, budyń w proszku oraz przestudzone masło. Białka ubijamy i łączymy z masą serową.
  • Kruche ciasto 3. Ciasto z zamrażarki dzielimy na dwie części. Jedną ponownie chowamy, drugą wałkujemy i przenosimy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o śr. 28cm. Dogniatamy do spodu i dziurkujemy widelcem. Wylewamy masę serową i wstawiamy do nagrzanego do 180st C piekarnika. Pieczemy ok 35 minut.
  • masa budyniowo- jabłkowa 4. W tym czasie z mleka, cukru i proszku gotujemy budyń wg wskazówek na opakowaniu. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, oprószamy przyprawą do jabłecznika, łączymy z ugotowanym budyniem.
  • Chałka 5. Drugą część ciasta wałkujemy również na wielkość tortownicy, wykładamy spód i dziurkujemy. Wylewamy masę budyniowo- jabłkową i posypujemy pokruszonymi kromkami chałki. (Pokruszyłam je za pomocą robota.)
    Wstawiamy do piekarnika i również pieczemy ok 35 minut.
  • 6. Z przestudzonych ciast wykrawamy metalową obręczą krążki. Każdy serowy smarujemy gotową masą kajmakową waniliową i przykładamy krążkiem jabłkowym. Posypujemy cukrem pudrem i szczyptą cynamonu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Masa kajmakowa Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować