Mini torcik serowo-jabłkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na kruche ciasto siekamy ze sobą, a następnie zagniatamy i gotowe odkładamy do zamrażarki na 20 minut.
2.Masa serowa:
Białka oddzielamy od żółtek.
Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy zmielony biały ser, budyń w proszku oraz przestudzone masło. Białka ubijamy i łączymy z masą serową.
3.Ciasto z zamrażarki dzielimy na dwie części. Jedną ponownie chowamy, drugą wałkujemy i przenosimy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o śr. 28cm. Dogniatamy do spodu i dziurkujemy widelcem. Wylewamy masę serową i wstawiamy do nagrzanego do 180st C piekarnika. Pieczemy ok 35 minut.
4.W tym czasie z mleka, cukru i proszku gotujemy budyń wg wskazówek na opakowaniu. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, oprószamy przyprawą do jabłecznika, łączymy z ugotowanym budyniem.
5.Drugą część ciasta wałkujemy również na wielkość tortownicy, wykładamy spód i dziurkujemy. Wylewamy masę budyniowo- jabłkową i posypujemy pokruszonymi kromkami chałki. (Pokruszyłam je za pomocą robota.)
Wstawiamy do piekarnika i również pieczemy ok 35 minut.
6.Z przestudzonych ciast wykrawamy metalową obręczą krążki. Każdy serowy smarujemy gotową masą kajmakową waniliową i przykładamy krążkiem jabłkowym. Posypujemy cukrem pudrem i szczyptą cynamonu.
Komentarze