Mini torcik na mini okazje

0 (0 ocen)

  • 40 min

Zawijany tort zawsze wyglada intrygująco

  • 40 min

Składniki:

  • biszkopt: 6 jaj, 3/4 szklanki cukru, 2 szkalnki mąki tortowej, 6łyżek maki ziemniaczanej, 1łyżeczka proszku do pieczenia, masa: 1,5 budyń śmiatankowy, 4,5 łyżki cukru, 1 szklanka mleka,1,5 masła, dżem porzeczkowy, nieco czekolady gorzkiej lub kakao spirytusu, pomarańcz lub cytryna

Mini torcik na mini okazje - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczemy biszkopt na dużej blasze najlepiej dzien wcześniej, gotujemy budyn z cukrem i studzimy, następnie miksujemy z miekkim masłem dodajac po trochu budyniu, wlewamy 2łyżki sprytusu, rozpuszczoną czekoladę lub 2 łyżki kakao, ewentualnie olejek zapachowy, szkalnke przegotowanej wody łączymy z2 łyżkami spirytusu i sokiem z cytryny lub pomaaranczy, słodzimy 1łyżkę, namaczamy tym biszkopt. Kroimy go wzdłuż w 3 pasy. Na patarze zawijamy rulony z paska biszkoptu posmarowanego masą. Środkowy pasek przekłądamy dzemem porzeczkowym lub wiśniowym, koniecznie kwaśnym. Po zwinięcu wszystkich pasów smarujemy masa dookoła i posypujemy np, startym na tartce biszkoptem lub połamanymi suchymi waflami, startą czekoladą lub posiekanymi orzechami, Dowolnie dokorujemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy